Születésnapi köszöntő: 65 éves Mocsai Lajos! 
2019. március 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Vasárnap ünnepli 65. születésnapját Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos. A Testnevelési Egyetem rektorát, aki a TE egyik legrégebbi oktatója, a nemrég átadott új K épületben található irodájában köszöntöttük fel.

Ez egy fontos dátum – kezdi a beszélgetést Mocsai Lajos. – Az embernek döntenie kell, hogyan tovább. Úgy látom, ez most egy ilyen időszak, amely fontos dátumokat hoz számomra. Az első még 2018. július elejére esett, akkor volt 40 éve, hogy mint tanár, oktató a TF-en dolgoztam, de a hallgatóként eltöltött éveket is beleszámítva 45 éve vagyok intézményünk tagja. Így az egyik legrégebben, ha nem a legrégebben itt lévő tanára vagyok a Testnevelési Egyetemnek. A másik olvasat, ami nagyon fontos, hogy 65 évesen át kell gondolni, miként dolgozik tovább az ember. Ennek ismeretében szükséges megemlítenem, hogy az edzői pályafutásomat azért függesztettem fel, mert a Testnevelési Egyetem és a felsőoktatásban betöltött pozíciója olyan helyzetbe került, amelyen változtatni kellett. Öt évvel ezelőtt úgy döntöttem, megkezdek egy komoly munkát, amely terveim szerint az egyetemet újra a korábbi világszínvonalra emeli fel. Hoztam egy döntést, aminek mára látható nyomai vannak. Ezt a munkát folytatni szeretném, így a törvények adta lehetőséggel élve idén februárban beadtam rektori pályázatomat, amely remélem, hogy kedvező elbírálást kap a Testnevelési Egyetem Szenátusától. Ebben az esetben, június elején a Köztársasági Elnök úr kinevezését követően, tovább tudom folytatni a munkát és befejezhetem, amit elkezdtem, a Testnevelési Egyetem teljes külső és belső megújítását.”

Születésnapi köszöntő: 65 éves Mocsai Lajos!

Mocsai Lajos a születésnapi köszöntő alkalmával hosszan mesélt az intézmény megújításának sarokpontjairól, külön kiemelve a TF prevenciós szerepét és megemlítve, hogy a világ sporttudományában és sportjában a technológiák alkalmazása kiemelkedően fontos, így az a laboratóriumi háttér, amely az egyetemen kiépül a jövőben kulcsfontosságú lehet.

Szóba kerültek a kézilabdában eltöltött sikeres évei, felidézve egy olyan születésnapot, amelyen a pályafutása alatt elnyert relikviákat mutatták meg neki barátai és családtagjai. Ahogy említette, az bizony „hosszú ünneplés volt.” Azonban Mocsai Lajos számára nem az emlékek, a következő időszak munkája a fontos.

„A döntés adott, nem vissza, előre tekintek. Az utat végig kell járni. A Testnevelési Egyetem fejlesztésének második és – a tervek szerint – harmadik szakasza még hátra van, ehhez az energia és az elképzelés megvan bennem. Nem szeretném, ha ez a nagyívű fejlesztés befejezetlen maradna, így remélem, hogy a beadott rektori pályázatom kedvező elbírálást kap.”

Arra a felvetésre, hogy a család miként ünnepel, Mocsai Lajos elmondta, egy stratégiai-taktika fejezet megírása mellett, amire felkérést kapott Sterbenz Tamástól, a következő két hétben főképp az unokákkal és a feleségével tölti az időt.

„A kilenc unokámból legalább öt mindig velünk lesz. Azért – valljuk meg – ez nem akármilyen ajándék!”  

Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk Mocsai Lajosnak!   

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!