Sikeres TE-NEKA továbbképzés Balatonbogláron
2019. április 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Új módszer, új tudás a mindennapos testnevelésben címmel, a TÁMOP-3.1.19-15/1-2015-0001 program keretében új megvalósítási formával jelentkezett a Testnevelési Egyetem a Nemzeti Kézilabda Akadémiával (NEKA) és szakembereivel együttműködésével. Április 27-én szombaton a kézilabda egyik hazai központjában, Balatonbogláron  kihelyezett képzést tartott a Testnevelési Egyetem a képzésre jelentkezők számára.

A felnőttképzésen testnevelők, tanárok, érdeklődő tanítók is részt vehettek. A képzés célja az iskolai nevelési koncepciók, helyi tantervek, pedagógiai programok olyan tartalmi elemekkel történő kitöltése a mindennapos testnevelés és a szabadidős sporttevékenységek keretében, amelyek biztosítják a gyermekek testi, lelki és szellemi egészségéhez szükséges feltételeket. A kijelölt célok között áttételesen az is szerepel, hogy a társadalom felismerje a csapatsportok fontosságát, és egyre több fiatal érezzen kedvet a sportágválasztáshoz.

 Sikeres TE NEKA továbbképzés Balatonbogláron

A Testnevelési Egyetem kiváló tanárai mellett a NEKA mesteredzői is segítséget nyújtottak az elvárható legmagasabb minőség biztosításában. A rendezvényt Prof. Dr. Hamar Pál egyetemi tanár, az MTA doktora, a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese, intézetigazgató nyitotta meg. Dr. Makszin Imre a foglalkozások tervezéséről, a helyi pedagógiai programok jelentőségéről és a megvalósítás tervezéséről tartott érdekfeszítő előadást.

A foglalkozások során fejleszthető kognitív, affektív, motoros képességek lehetőségeiről Kökény Tibor sportpszichológus beszélt, az átadott tudást kiegészítette a játékigény fenntartásának és kielégítésének alkalmazható lehetőségeivel.

A képességfejlesztő előkészítő játékokról és főképpen annak kézilabdázás vonatkozásairól Dr. Ökrös Csaba, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének vezetője, egyetemi docens, európai kézilabda mesteredző beszélt, bemutatva a hallgatóságnak az elkészült világszínvonalú oktatási segédanyagokat is.

Sikeres TE NEKA továbbképzés Balatonbogláron

Délután az alkalmazható előkészítő játékok teljesebb körű körüljárása valósult meg Boros Zoltán korábbi kiváló kosárlabdázó, mesteredző szakember (88-szoros válogatott, 5-szörös magyar bajnok, 2-szeres Magyar Kupa-győztes) közreműködésével.

Ezt követően korábbi és jelenlegi válogatott edzők, mesteredzők követték egymást a jelentkezett kollégák minél magasabb színvonalú felkészítése érdekében. Tanszékvezetőnket, Dr. Ökrös Csabát Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai vezetője követte, aki a különböző foglalkozási formákról beszélt, majd ifj. Kiss Szilárd, a Nemzeti Kézilabda Akadémia  mesteredzője, a magyar utánpótlás-válogatottak sikeres szövetségi kapitánya az iskolai keretekben is alkalmazható versengési lehetőségeket ismertette a sportági mozgásanyag felhasználásával. A nap a témák összefoglalásával, a tapasztalatok megbeszélésével zárult Dr. Makszin Imre koordinálásával. A nagy siker nem jöhetett volna létre Kovácsné Balogh Judit oktatásszervező támogató, segítő munkája nélkül. Az új innovatív kihelyezett megvalósítás egy kooperációra épülő új lehetőséget nyitott meg az érdeklődők megelégedésére.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!