Hírek

Legyünk büszkék, hogy a Testnevelési Egyetemért dolgozhatunk!

Múlt hónap utolsó napján kapott Áder János köztársasági elnöktől, két hónap híján öt esztendőre szóló rektori megbízást Mocsai Lajos, aki 2024. március 9-ig töltheti be a Testnevelési Egyetem rektori posztját. Ezzel a megbízatással intézményünk vezetője közel 10 évig lehet a TE rektora, ami meghatározó távlat az egyetem életében.

Legyünk büszkék arra hogy a Testnevelési Egyetemért dolgozhatunk! (Mocsai Lajos)

Gratulálok a kinevezéséhez! Milyen elképzelésekkel vág neki ennek az időszaknak?

Szeretném folytatni és befejezni a megkezdett munkát, a TE teljes külső és belső megújítását és most ezzel a kinevezéssel valóban lehetőségem nyílik arra, hogy hosszú távú munkát végezhessek. Alapvetően fontos, hogy ennyi idő álljon rendelkezésre, mert úgy tűnik, hogy az építkezés körülbelül igénybe is veszi még a következő öt évet.

Mikorra készül el az új campus területe a Testnevelési Egyetemen? További öt év erre elegendő lesz?

A Testnevelési Egyetem meglévő területein épülő komplexum várhatóan az ötéves megbízatás lejárta előtt felépül, de a Déli pályaudvarral kapcsolatos projektnél a kormány végleges döntését várjuk. Terveink szerint az lesz az építkezés negyedik fázisa. Éppen ezért még nem tudok pontos időpontot mondani. Az új Központi épület átadása volt az első lépés, a pár héttel ezelőtt átadott velencei Vízisport és Rekreációs Központ a második része az építkezésünknek. A harmadik komoly és meghatározó munka most kezdődik, amely a régi Főépület, a hozzá kapcsolódó és a Csörsz utcai sportfelületek, valamint a környezet rehabilitációja. A folytatás pedig – reményeim szerint – hamarosan eldől.

Az öt esztendő elteltével már majd tíz éve lesz a Testnevelési Egyetem rektora. Amennyiben nem csak az intézmény épített környezetére gondolunk, mi az, aminek ezalatt az idő alatt mindenképpen meg kell valósulni?

Amikor elkezdtük a közös munkát, az első célunk az volt, hogy az egyetem ne csupán megtartsa az önállóságát, hanem a világ élvonalába kerüljön. Jelen pillanatban a TE az ötvenedik hely környékén található a tudományos rangsorokban a háromszázötven testkulturális egyetem között. Innen szeretnénk előre lépni, miközben a gyakorlati képzésben és a különböző szolgáltatásokban is ismertté kell válni a világban. A kölni egyetem rektorának véleménye szerint, ha itt minden megvalósul, abból, amit a két intézmény az együttműködési megállapodásunk alapján tervez, akkor az első húsz közé kerülés sem elképzelhetetlen. Ehhez mind a kutatómunkában, mind a gyakorlati munkavégzésben előre kell lépni. Van egy-két olyan terület, például az osztatlan tanárképzés, ahol azt a modellt szeretném megvalósítani, hogy lehessen választani a gyógytestnevelő, illetve az egészségfejlesztő szakpár és végzettség között, s közben megtörténne a diplomás edzőképzés előkészítése, integrálása. A felsőfokú szakirányú képzésekben elindultunk a diplomácia, a média és a sportanalitika területén, de próbálunk a turisztika viszonylatában is nyitni.

Azonban véleményem szerint a legfontosabb, hogy az integrált laboratóriumi rendszerrel az egyetemnek olyan szolgáltató profilját kell kialakítanunk, amely nagyon magas szinten támogatja a hazai élsportot.

Amiben mi együttműködést és közös munkát kínálunk a hazai sportélet szereplőinek, a következők: Meglátásom szerint fontos lenne az utánpótlás korosztályok képességszintjének és a velük dolgozók professzionalizmusának pontos feltérképezése. Hangsúlyos, hogy az egyes sportágak lássák, milyen szaktudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy folyamatosan nemzetközi szinten tudjanak versenyezni. Szeretném továbbá, hogy válogatottjainkat a világ legmodernebb mérési technológiáival tudja támogatni a Testnevelési Egyetem. Fontos feladatomnak tekintem, hogy az alapszakjainkon, az osztatlan tanárképzésen és az egyéb területeken meglévő fejlődést a világ élvonalával kössük össze, ezért írtam alá csaknem húsz nemzetközi együttműködési szerződést az elmúlt évek során. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy egyetemünk kiválóságokat képezzen a hallgatókból, s ezáltal könnyebben helyezkedjenek el a legmagasabb szintű szakterületeken. A kölni egyetemnél tett látogatás alkalmával Heiko Strüder elmondta, hogy az oktatók számára kötelező évente egy-két komoly tudományos cikket megjelentetni. Nos, ezeket a munkákat mi itt, a Testnevelési Egyetemen is kiemelt fontosságúnak tekintjük, elvégre ez világviszonylatban is rangot adna az intézményünknek. Mindemellett természetesen szeretnénk elérni, hogy az egyetem otthona legyen mind az oktató-, mind pedig a kutatómunkának. Azt is kiemelném, hogy biztosítanunk kell a jövőben, hogy a nappali tagozatos hallgatóink is tudják az élsportot magas szinten űzni, miközben egyetemi tanulmányaiknak eleget tesznek. Összefoglalva: szeretném a 21. század követelményeinek megfelelő tartalommal megtölteni az egyetemet, biztosítani a legjobb képességű fiatalok bekerülését és a képzési rendszer további modernizálását. Végül, de nem utolsósorban: fontos, hogy a nálunk oktató kollégák legyenek büszkék arra, hogy a Testnevelési Egyetemen dolgozhatnak, s valamennyien azt érezzék, hogy a világ egyik legszebb szakmájának képviselői.

rektor,interjú,Mocsai Lajos