Legyünk büszkék, hogy a Testnevelési Egyetemért dolgozhatunk!
2019. június 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Múlt hónap utolsó napján kapott Áder János köztársasági elnöktől, két hónap híján öt esztendőre szóló rektori megbízást Mocsai Lajos, aki 2024. március 9-ig töltheti be a Testnevelési Egyetem rektori posztját. Ezzel a megbízatással intézményünk vezetője közel 10 évig lehet a TE rektora, ami meghatározó távlat az egyetem életében.

Legyünk büszkék arra hogy a Testnevelési Egyetemért dolgozhatunk! (Mocsai Lajos)

Gratulálok a kinevezéséhez! Milyen elképzelésekkel vág neki ennek az időszaknak?

Szeretném folytatni és befejezni a megkezdett munkát, a TE teljes külső és belső megújítását és most ezzel a kinevezéssel valóban lehetőségem nyílik arra, hogy hosszú távú munkát végezhessek. Alapvetően fontos, hogy ennyi idő álljon rendelkezésre, mert úgy tűnik, hogy az építkezés körülbelül igénybe is veszi még a következő öt évet.

Mikorra készül el az új campus területe a Testnevelési Egyetemen? További öt év erre elegendő lesz?

A Testnevelési Egyetem meglévő területein épülő komplexum várhatóan az ötéves megbízatás lejárta előtt felépül, de a Déli pályaudvarral kapcsolatos projektnél a kormány végleges döntését várjuk. Terveink szerint az lesz az építkezés negyedik fázisa. Éppen ezért még nem tudok pontos időpontot mondani. Az új Központi épület átadása volt az első lépés, a pár héttel ezelőtt átadott velencei Vízisport és Rekreációs Központ a második része az építkezésünknek. A harmadik komoly és meghatározó munka most kezdődik, amely a régi Főépület, a hozzá kapcsolódó és a Csörsz utcai sportfelületek, valamint a környezet rehabilitációja. A folytatás pedig – reményeim szerint – hamarosan eldől.

Az öt esztendő elteltével már majd tíz éve lesz a Testnevelési Egyetem rektora. Amennyiben nem csak az intézmény épített környezetére gondolunk, mi az, aminek ezalatt az idő alatt mindenképpen meg kell valósulni?

Amikor elkezdtük a közös munkát, az első célunk az volt, hogy az egyetem ne csupán megtartsa az önállóságát, hanem a világ élvonalába kerüljön. Jelen pillanatban a TE az ötvenedik hely környékén található a tudományos rangsorokban a háromszázötven testkulturális egyetem között. Innen szeretnénk előre lépni, miközben a gyakorlati képzésben és a különböző szolgáltatásokban is ismertté kell válni a világban. A kölni egyetem rektorának véleménye szerint, ha itt minden megvalósul, abból, amit a két intézmény az együttműködési megállapodásunk alapján tervez, akkor az első húsz közé kerülés sem elképzelhetetlen. Ehhez mind a kutatómunkában, mind a gyakorlati munkavégzésben előre kell lépni. Van egy-két olyan terület, például az osztatlan tanárképzés, ahol azt a modellt szeretném megvalósítani, hogy lehessen választani a gyógytestnevelő, illetve az egészségfejlesztő szakpár és végzettség között, s közben megtörténne a diplomás edzőképzés előkészítése, integrálása. A felsőfokú szakirányú képzésekben elindultunk a diplomácia, a média és a sportanalitika területén, de próbálunk a turisztika viszonylatában is nyitni.

Azonban véleményem szerint a legfontosabb, hogy az integrált laboratóriumi rendszerrel az egyetemnek olyan szolgáltató profilját kell kialakítanunk, amely nagyon magas szinten támogatja a hazai élsportot.

Amiben mi együttműködést és közös munkát kínálunk a hazai sportélet szereplőinek, a következők: Meglátásom szerint fontos lenne az utánpótlás korosztályok képességszintjének és a velük dolgozók professzionalizmusának pontos feltérképezése. Hangsúlyos, hogy az egyes sportágak lássák, milyen szaktudással kell rendelkezniük ahhoz, hogy folyamatosan nemzetközi szinten tudjanak versenyezni. Szeretném továbbá, hogy válogatottjainkat a világ legmodernebb mérési technológiáival tudja támogatni a Testnevelési Egyetem. Fontos feladatomnak tekintem, hogy az alapszakjainkon, az osztatlan tanárképzésen és az egyéb területeken meglévő fejlődést a világ élvonalával kössük össze, ezért írtam alá csaknem húsz nemzetközi együttműködési szerződést az elmúlt évek során. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy egyetemünk kiválóságokat képezzen a hallgatókból, s ezáltal könnyebben helyezkedjenek el a legmagasabb szintű szakterületeken. A kölni egyetemnél tett látogatás alkalmával Heiko Strüder elmondta, hogy az oktatók számára kötelező évente egy-két komoly tudományos cikket megjelentetni. Nos, ezeket a munkákat mi itt, a Testnevelési Egyetemen is kiemelt fontosságúnak tekintjük, elvégre ez világviszonylatban is rangot adna az intézményünknek. Mindemellett természetesen szeretnénk elérni, hogy az egyetem otthona legyen mind az oktató-, mind pedig a kutatómunkának. Azt is kiemelném, hogy biztosítanunk kell a jövőben, hogy a nappali tagozatos hallgatóink is tudják az élsportot magas szinten űzni, miközben egyetemi tanulmányaiknak eleget tesznek. Összefoglalva: szeretném a 21. század követelményeinek megfelelő tartalommal megtölteni az egyetemet, biztosítani a legjobb képességű fiatalok bekerülését és a képzési rendszer további modernizálását. Végül, de nem utolsósorban: fontos, hogy a nálunk oktató kollégák legyenek büszkék arra, hogy a Testnevelési Egyetemen dolgozhatnak, s valamennyien azt érezzék, hogy a világ egyik legszebb szakmájának képviselői.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!