Sporttáplálkozás a jobb teljesítményért elnevezéssel dietetikai programot indított a Nemzeti Kézilabda Akadémia a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának segítségével. Az első, egyben vitaindítónak szánt előadást prof. dr. Martos Éva a TE Sport-táplálkozástudományi Központjának szakmai vezetője tartotta a NEKA növendékei és edzői számára.
A helyes étkezési szokások kialakítása érdekében közel egyéves előkészítő munkát követően kialakított program a teljes 2019–2020-as tanévre vonatkozik. A szakemberek nemcsak előadásokat tartanak majd havi rendszerességgel Balatonbogláron, hanem személyes konzultációkat szerveznek a fiataloknak és konkrét menüjavaslatokkal is segítik a NEKA mesterszakácsának, Miseta Péter munkáját.
Az Akadémián szerda délelőtt megtartott első előadás során prof. dr. Martos Éva vezette be a fiatalokat a helyes táplálkozás alapjaiba, majd online kérdőív kitöltésével tesztelte tudásukat. Az eredmény kielégítő volt, a kérdések több mint háromnegyedére helyesen válaszoltak az akadémisták. A szakember csak akkor jegyezte meg viccesen, hogy lesz miről beszélgetniük a konzultációk során, amikor a kedvenc étel kérdésre a többség valamelyik rántott fogást nevezte
meg.
„A siker kulcsa a sport és táplálkozás összehangolása, ennek egyik legfontosabb felvetése, hogy mit és mikor esztek” – jelentette ki prof. dr. Martos Éva, aki szerint egy győztes mérkőzéshez nagyban hozzájárul, hogy a játékosok a találkozó előtt hogyan állították össze aznapi menüjüket. Ha rosszul választanak, fáradtak lehetnek, a teljesítményük pedig értelemszerűen visszaeshet. A hétköznapi kérdéseken túl a szakember az utóbbi években különösen a fiatal sportoló lányok körében elterjedt meggondolatlan fogyókúrák veszélyeire is felhívta a figyelmet, amelyek visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhatnak a fejlődő szervezetben.
A fiataloknak megtartott előadást kóstolás követte, a NEKA mesterszakácsa által elkészített csokoládés energiaszeletet és az erdei gyümölcsös banános smoothie-t próbálhatták ki a növendékek. Az egészséges finomságok gyorsan eltűntek a tálcákról, majd az edzők beszélgethettek a szakemberrel a program gyakorlati megvalósításáról és tanítványaik étkezési szokásairól. Ennek során a sportolók által kedvelt táplálékkiegészítőkről is szó esett, amelyek használatával kapcsolatban Martos Éva azok veszélyéről is beszélt. Tervei között a személyes és online konzultációk mellett közös kedvcsináló főzések is szerepelnek, s egy veteményeskert létrehozását is hasznos ötletnek tartotta.
- Hírek
- Büszkeségeink
- Hallgatói hírek
- Tudományos hírek
- TDK hírek
- Pályázati hírek
- TFSE hírek
- Archívum
- Eseménynaptár
Archívum
-
2024.
-
2023.
-
2022.
-
2021.
-
2020.
-
2019.
-
2018.
-
2017.
-
2016.
-
2015.
-
2014.
-
2013.
-
2012.
-
2011.
-
2010.
-
2009.
-
2008.
-
2007.
-
2006.
-
2005.
-
2004.
-
2003.
-
2002.
-
2001.