Értékelés és érték
2019. szeptember 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 20-án és 21-én került megrendezésre az Országos Testnevelésügyi Konferencia Bonyhádon, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Tolna Megyei Tagszervezete szervezésében, a Sportért Felelős Államtitkárság támogatásával, melynek a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium és Kollégium Atlétikai Centruma adott otthont.

A folyamatosan megújuló, modern, ugyanakkor nyugalmat sugárzó környezetben tartott eseményen az ország minden pontjáról közel 150 testnevelőtanár vett részt. A tanácskozás fő témája a „Szabályozás-követelmény-értékelés a mindennapos testnevelésben és a gyógytestnevelésben” volt.

Értékelés és érték (Országos Testnevelésügyi Konferencia)

A köszöntők sorában először először Ónodi Szabolcs, az MTTOE alelnöke, a gimnázium egykori igazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád város polgármestere következett, aki köszöntőjében kitért a város önkormányzata és a sport kapcsolatára. Mindezt tehette már csak azért is, mert a szakmai tanácskozás egyik fő témájául szolgáló mindennapos testnevelést az országban az elsők között vezette be a völgységi város. Polgármester Asszony röviden bemutatta a város 2020-ig tartó sportinfrastrukturális fejlesztéseit is. Őt Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, a konferencia védnöke követte, illetve Andorka Gábor, a Gimnázium igazgatója, aki Krámer Györgynek, a Magyar Evangélikus Egyház országos irodaigazgatójának jókívánságait tolmácsolta. Végezetül Sárfalvi Péter, a sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár következett, aki Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nevében is köszöntött minden jelenlévőt. Ezután Prof. Dr. Hamar Pál, az MTTOE elnöke, Egyetemünk oktatási rektorhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd a köszöntők sorát Scheidler Géza, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium testnevelőtanára.

A megnyitó után– A megújuló NAT és kerettanterv irányvonalai a testnevelés tantárgyban címmel – Prof. Hamar Pál, az MTA doktora tartott előadást. Ezt Dr. habil. Gál Andrea, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékvezetőjének – A fair play és az etikai nevelés jelentősége a testnevelés órákon és az edzéseken c.  – előadása követte. A sort Scheidler Géza „TOKIÓ 2020. Olimpiai mozgalmat erősítő kampány indítása” című előadása zárta.

Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a Gimnázium példaértékű sportlétesítményeit. Az első napot ízletes vacsorával, és kötetlen szakmai beszélgetéssel zárult.

Értékelés és érték (Országos Testnevelésügyi Konferencia)

Szombaton Scheidler Géza „A követelmények és értékelési formák megjelenése a testnevelési órán” című előadásával kezdődött a konferencia második napja, majd meghallgathattuk a Tanár úr „Az atlétika szerepe az állóképesség fejlesztésben digitális eszközök bevonásával” című előadását is, melyet diákja, Halmosi Levente demonstrált. Előadásban a haladási sebességet visszajelző rendszerről/eszközről értekezett. Ezt követte Kopeczky Péter „Mindenki? - Értékelési eljárások a testnevelésben és sportmozgás fejlesztésben” c., valamint Czirják György „Pontrendszer a testnevelésben, avagy értékelés a gamifikáció jegyében” c. előadása. A gyógytestnevelés „szekcióban” Gáspárné Kolozs Julianna „A gyógytestnevelés az óvoda és iskola határán”, míg Pesáné Nagy Katalin a „Gyógytestnevelésben alkalmazható mérés, értékelés lehetőségei” című témát dolgozta fel.

A konferenciát Prof. Hamar Pál zárta, felidézve Kis Jenő, egyetemünk legendás tanárának gondolatát, miszerint: „Értékelés ott van, ahol van érték – de érték ott van, ahol van értékelés.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!