Az e-sport is téma volt a sportjogi konferencián
2019. október 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem és a Magyar Jogász Egylet közös konferenciájára immár 3. alkalommal került sor a Testnevelési Egyetemen. A konferencia 10 szakmai előadással és a HVG ORAC Kiadó gondozásában megjelenő első magyar sportjogi tankönyv megjelenésével valóban kuriózum volt.

Sportolóink érdekeinek védelme kiemelten fontos feladatunk

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor köszöntőjében méltatta az eseményt, kiemelve annak jelentőségét és specialitását  a jogi szakma, valamint a sportjog iránt érdeklődők számára.

Az idei konferencia több meghatározó kérdéskör tárgyalása mellett abból a szempontból is fontos volt, hogy a Sportjogi Tanszék keretén belül szervezett munkaközösség tagjainak előadói közreműködésével zajlott az esemény, így előadást tartott Ábrahám Attila, Fejes Péter, Horváth Gábor és Pribula László is.   

A konferencia a sportolói jogviszonyt érintő jogalkalmazási kérdéseken keresztül a sportsérülést szemléltetve az objektív felelősség problematikájára is kitért. Emellett a jogvita rendezésének választottbírósági útját és lehetőségeit, a nemzetközi versenyek nevezési jogának és a nemzetiség összefüggéseit és egy új terület kapcsán az e-sport jogi vonatkozásait is érintette. A délelőtti és délutáni programot Prof. Dr. Sárközy Tamás sportjogi területet felölelő megállapításai foglalta keretbe. 

A sportolók védelmében szükség van arra, hogy a szakszövetségek megalkossák a sportágspecifikus egészségügyi szabályzatukat, amelynek alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a sportolók hosszú távú, esetleg maradandó sérülései - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Testnevelési Egyetemen (TE) megtartott szerdai előadásában.

A több, mint 90 résztvevő előtt zajló eseményen Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtiktára "A sportsérültek jogairól hazai és a nemzetközi gyakorlatban" címmel tartott előadást, amelyen kifejtette: a szövetségek sportágspecifikus egészségügyi szabályzatának tartalmaznia kell a sportsérülések megelőzésére, a sportegészségügyi ellátásra, valamint a sportbiztosításra vonatkozó sportági előírásokat is.

"Az állami sportigazgatás számára is rendkívül fontos, hogy csökkentsük a sportolók hosszú távú, esetlegesen maradandó sérüléseinek a lehetőségét, ehhez szükség van a megfelelő információk átadására, illetve a sportági szabályzatok betartására" - mondta Szabó Tünde.

Az államtitkár hozzátette, hogy a sport területe rendkívül gyorsan fejlődik, ez pedig a sportolók eredmény-orientáltságát is növeli, ezért meg kell szüntetni az esetleges joghézagokat sportjogi és egészségügyi jogi területen.

A Testnevelési Egyetemen zajló konferencia szerda késő délután ér véget.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!