Egyedülálló mérési műszer a Testnevelési Egyetemen
2019. december 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyarországon egyedülálló mérési eszközzel dolgozhatnak a Testnevelési Egyetem szakemberei. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) jóvoltából az intézmény Sportélettani Kutató Központjába került kihelyezésre az a háromdimenziós törzserőmérő gép, amely a törzs háromirányú mozgásai közben tudja mérni az izomerőt, ezzel a törzsgerinc, azaz a core-izomzat erejét és akár rejtett aszimetriáit tudja feltérképezni.

Ez a mérési lehetőség különösen fontos egy olyan sportágban, amelyben erős törzsfordító mozgások lépnek fel, mivel ezen izmok funkcióját komplexitásuk miatt nehéz máshogy mérni. Ezzel az eszközzel azonban lehetőség nyílik arra, hogy az edzők pontos visszajelzést kapjanak a törzsizomzat állapotáról.

"A kézilabdában a törzserő növelése több szempontból is fontos – emelte ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, hazánk legeredményesebb kézilabda-szakembere.  – A dobó mozdulat esetében, a lövés erejét nagyban befolyásolja a törzserő és emellett a védekezésben is kiemelt fontossággal bír. A kézilabdában megengedett, sőt elvárt a test-test elleni ütközés, így a támadó játékos megállításában ez az izomcsoport nagy hangsúlyt kap. Éppen ezért örülök annak, hogy a háromdimenziós törzserőmérő gép a Testnevelési Egyetemre került és szakembereink dolgozhatnak vele."

Egyedülálló mérési műszer a Testnevelési Egyetemen
„A mechanikai labor a napokban kezdett el dolgozni a géppel, amely elsősorban a fiatalok törzserejét képes fejleszteni, e téren korábban nem voltak korrekt műszerek – mondta Dr. Szabó Tamás, egyetemi magántanár, a Testnevelési Egyetem kutatója. – Hogy ezt megkaptuk, jelentős előrelépésnek tekinthető. Munkánk gyümölcse később érik be, hiszen még mi is tanuljuk a módszert, egyúttal igyekszünk szélesíteni az adatbázist.”

Juhász István, a Magyar Kézilabda-szövetség kiemelt utánpótlásprogramok igazgatója ugyancsak e gép hasznosságát és fontosságát hangsúlyozta: „Az elmúlt időszak fejlesztési eredményeinek köszönhetően sok utánpótlás és felnőttjátékos felkészítésében tudunk tudományos módszereket alkalmazni, sőt ezek a módszerek támogatják a kiválasztást és a felkészítést. Ezzel a háromdimenziós törzserőmérő géppel valójában hiányt pótlunk, egyszersmind pontosabb képet és információt kapunk a játékosok állapotáról, illetve hiányosságairól.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!