Göltl Béla emlékére
2020. január 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Életének 83. évében elhunyt Göltl Béla labdarúgó szakember, aki több mint 40 esztendeig dolgozott a Testnevelési Egyetemen, emellett az Újpesti Dózsa legendás hetvenes évekbeli csapatának másodedzője volt és később líbiai szövetségi kapitányként is szép sikereket ért el.   

40 évig és 175 napig dolgozott a Testnevelési Egyetemen Göltl Béla, de nem csak a tiszteletet parancsoló évek száma miatt mondják, akik ismerték, hogy igazi barátunk távozott. Sajnos a Sportjáték tanszék labdarúgás szaktárgyat oktató mosolygós, „Béla bácsija” – aki érkezésekor a „hogy vagytok fiatalok?” felvetéssel, távozásakor az „őrizzétek a lángot” felszólítással járt közöttünk – nem látogat meg minket többé!

Göltl Béla emlékére

Göltl Béla Kaposváron született 1937-ban. Általános és középiskolai tanulmányai után a Testnevelési Főiskolára vezetett az útja. Elvégezte a TF tanári, majd edzői szakát. 1962-ben a TF Sportjáték tanszékének tanársegédje, nyugdíjba vonulásáig adjunktusa volt. Nyugalmazott oktatóként, mint óraadó segítette fiatal kollégáinak munkáját. Egyetemünkön tanárok, edzők és sportmenedzser hallgatók generációi ismerhették és tapasztalhatták meg szakmai rátermettségét, kiváló előadásmódját, önzetlen segítőkészségét. Egyetemi oktatói munkája mellett az edző kollégákat is segítette. 1977 és 1980 között az Újpesti Dózsa csapatánál Várhidi Pál segítőjeként két bajnoki arany- és egy bronzérem megszerzéséből is kivette részét. Az MLSZ felkérésének is eleget téve NB I-es csapatok részére, telente 2-3 hetet Tatán, az edzőtáborban a Nagy-Bacsó-Göltl hármas tartotta az edzéseket

1981-82-ben a Líbiai Labdarúgó Szövetség kapitányaként – máig egyedül álló sikerrel – az Afrika Kupán, 11-es párbaj után ezüstérmet szerzett válogatottja. 1982-es hazatérését követően folytatta oktatói tevékenységét és az Újpesti Dózsánál, Temesvári Miklós munkáját segítette. Játékosai, tanár és edző kollégái elismerték következetességét, elméleti és gyakorlati tudását, melyet teljes önzetlenséggel tudott átadni. 1991-ban komoly szerepet vállalt „A labdarúgóedzés elmélete és módszertana” szakkönyv megjelentetésében. Az Egyetem és az MLSZ szervezésében több hazai és nemzetközi előadás, konferencia aktív résztvevője, szervezője volt. 2002-ben megjelent, „Labdarúgás lépésről-lépésre” hiánypótló publikációja, mely ma is a tanári és edzői szak alaptankönyvei közé tartozik. 2012-ben a „TF 66 Hagyományőrző Egyesület” tiszteletbeli elnöknek kérte fel, melyet a tőle megszokott alapossággal, a tagok tisztelete, szeretete közepette látott el.

Tisztelt Tanár Úr, kolléga, kedves barátunk! 

Emlékedet megőrizzük! 

Göltl Bélát a Testnevelési Egyetem saját halottjának tekinti. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!