Felnőtt fejjel az iskolapadban? Miért ne?!
2020. február 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Amikor a felsőoktatási felvételiről beszélünk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy egyetemre felvételizni nem csak érettségi után lehet. Számos olyan élethelyzet adódhat, hogy az ember úgy dönt, szakmát váltana vagy egyszerűen csak bővítené az ismereteit adott témában. Nekik szól a mai cikkünk!

Felnőtt fejjel az iskolapadban? Miért ne!

Felnőtt fejjel felvételizni igazi rémálom lehet, főleg az elején. Az ember épphogy elfelejtette, hogy léteztek valaha az életében kreditek, vizsgák és ilyen finomságok, még halványan talán él benne a vizsgadrukk élménye, erre most megint kezdődik minden előröl. A kíváncsiság és a tudás utáni vágy azonban már csak ilyen, ne menekülj előle, inkább fogadd meg a jó tanácsainkat, hogy szuper egyetemi éveid legyenek!

Nézz utána a pontoknak!

A felvételi rendszer az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott. Ma már máshogy számítják a felvételi pontokat, így az első és legfontosabb, hogy megfejtsd, a régi rendszerben megszerzett pontjaid hogy állják meg a helyüket az új számítás szerint. Jelenleg összesen 500 pontot gyűjthetsz, ami így épül fel: 200 pont középiskolai eredmények + 200 pont érettségi eredmények + 100 többletpont. A többletpontok és a felvételihez szükséges érettségi tárgyakból származó pontok ugyanúgy számolódnak a te esetedben is, annyi a különbség, hogy az érettségi eredményeidet automatikusan középszintűnek számolják ezekkel a százalékokkal: jeles (5): 100%, jó (4): 79%, közepes (3): 59%, elégséges (2): 39%.

Egyeztess a munkahelyeddel!

Fontos, hogy mielőtt jelentkezel az egyetemre, egyeztess a munkahelyeddel. Mondd el a főnöködnek, hogy miért szeretnél tanulni és hogy ez miért lesz jó a cégnek. Természetesen arról is biztosítsd, hogy a munkád színvonala nem fog változni a megkezdett tanulmányok miatt. Minden bizonnyal levelező szakra jelentkezel majd, így tömbösítve lesznek egyetemi elfoglaltságait, amelyek olyakor hiányzással is járhatnak. Ha olyasmit tanulsz, ami illeszkedik a cég profiljába, akkor igyekezz az egyetemen megszerzett tudást beépíteni a mindennapi munkádba.

Ne hasonlítgass!

Igen, a legutóbbi egyetemi éveid óta párszor beköszöntött már a tavasz. Vagyis te is változtál, és a világ is változott. Ha arra számítasz, hogy mint siheder korodban, pikk-pakk, 2 óra alatt felkészülsz egy vizsgára, akkor bizony csalódni fogsz. Habár a lényeglátásod a korral minden bizonnyal erősebb lett, az agyad ezer fele lesz, így 2 óra alatt jó, ha a tanár nevét megjegyzed. Természetesen ez túlzás, de számolj azzal, hogy ha nem készülsz folyamatosan, akkor a félév végén nagyon nagyot koppanhatsz.

A nehézségek ellenére a továbbtanulás minden körülmények között és minden korban jó ötlet, csak tudd, hogy miért vágsz bele és az a cél lebegjen a szemed előtt!

Töltsd le a TE felvételi kalauzát is ismerd meg az induló szakokat!

Címkék: felvételi
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!