Judós tanulmányút Azerbajdzsánban
2020. február 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A magyar szövetséggel együttműködve bakui tanulmányutat biztosított az azeri judo szövetség a Testnevelési Egyetem számára, dr. Németh Endre, a Küzdősportok Tanszék vezetője hét végzős hallgatóval Bakuban testközelből tapasztalhatta, mennyit és milyen gyorsan fejlődött az utóbbi időben a helyi cselgáncs sport. Az azeri fővárosban látottakat, a különféle módszerek megismerését az edzőképzésben részt vevő hallgatók bizonyosan hasznosítani tudják majd a jövőben munkájuk során.

Judós tanulmányút Azerbajdzsánban

A tanulmányút első napján az azeri ifjúsági válogatott edzését tanulmányozták a magyar vendégek, s megállapíthatták, hogy az intenzív tréningeken elsősorban a küzdelemre helyezi a hangsúlyt a válogatott mellett dolgozó négy főállású edző. A következő napon lehetőség nyílt a bakui központi sportiskola meglátogatására, ahol 511 gyerek tanul és több mint 900 sportol. Az iskolában 420 judós edz, őket 23 főállású edző tanítja öt teremben. Küldöttségünk másnap megtekintette a bakui U13-as judobajnokságot, amelyen egy-egy súlycsoportban több gyermek indult, mint Magyarországon a hasonló korosztály összes súlycsoportjában együttvéve. Érdekesség, hogy az egyik nevelőegyesületben Tarlan Hasanov, az első azeri olimpiai bajnok cselgáncsozó edzője vezette az edzést.

Az utolsó napon az azeri felnőttválogatott edzésére, illetve a létesítménybe vezetett dr. Németh Endréék útja, a körülbelül ezer négyszetméter szőnyegfelületen mintegy 40 férfi judóssal hat főállású edző dolgozott. A tréningeket csak a válogatott keret tagjai és edzői látogathatják, más versenyzők, edzők nem, és a médiamunkások is csak külön engedéllyel léphetnek be.

Az azeri fiatalok számára a kitörés egyik lehetősége az élsportolói lét, a cselgáncsozóknál például a junior és a felnőttválogatott tagjai sportolói fizetést kapnak, a nemzetközi eredményekért pedig külön bónuszt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!