Újabb hasznos tapasztalatok az Egyesült Államokból
2020. március 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjú ifj. Dr. Tóth Jánossal, a Testnevelési Egyetem adjunktusával, aki nemrégiben érkezett vissza az egyesült államokbeli Albuquerque-ből, ahol egyebek mellett a saját szakterületével kapcsolatosan szerzett tapasztalatokat.

Újabb hasznos tapasztalatok az Egyesült Államokból (ifj. Tóth János)

Oktatóink a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága szervezésében, a Testnevelési Egyetem vezetésének támogatásával jártak az Egyesült Államokban, annak érdekében, hogy intézményünk erősítse az idegen nyelvű képzésekre való felkészülést, valamint szélesítse a TE oktatóinak tudását.

Milyen volt visszatérni az Egyesült Államokba?

Mindig jó érzés, pláne azért, mert olyan területre, illetve államba utazhattam, ahonnan még nem szereztem tapasztalatokat. Új-Mexikó speciális ebből a szempontból, talán a legkevésbé hasonlítható az általam ismert bármely államhoz.

Mennyiben más a labdarúgás ott, mint itthon?

Ez összetett kérdés. Egy olyan, kint fiatalabbnak számító sportágról beszélünk, amely hihetetlen dinamikával fejlődik. Manapság már sokan választják a klasszikus amerikai sportágak helyett a soccert, azaz az európai futballt. A népesség szerkezetéből is adódik, hogy a déli államoknál még nagyobb számú az érdeklődés a sportág iránt, a többivel ellentétben. Hogy miben más, az a klubok strukturális szerkezetében, funkciójában, versenyeztetésben és magában a versenyrendszerben is megmutatkozik. Ez természetesen államonként eltérő lehet. Szerencsére innen is sikerült tapasztalatokat szereznem a helyi viszonyokról, mind az utánpótlás, mind a felnőttlabdarúgás területéről.

Kezdjük akkor talán a gyermeklabdarúgással!

Az utánpótlás szempontjából a New Mexico Soccer Academy vendége lehettem. Három különböző szegmensből ismerhettem meg, az edzés, a versenyeztetés, illetve a vizsgálatok-felmérések szempontjából. Sikerült az U9-től az U14-es korosztályig megtekintenem a korcsoportok munkáját, amelyekhez aktív részvétemet is kérték. Az U12-es csapat ligameccsére volt szerencsém elutazni, ami önmagában interkulturális különlegesség, a mérkőzés helyszíne ugyanis olyan komplexumban volt, amely Pueblo terület! Maga a lebonyolítási rendszer hasonló ahhoz, amit Florida különböző helyein, például a Miamiban töltött munkám során tapasztaltam. A terület nagyságát mutatja, hogy huszonkét pályán, egy időben különböző nemű és korosztályú csapatok mérkőztek meg a saját osztálybesorolásuk szerint. A klub felmérésén is aktívan részt vehettünk. A tesztek szempontjából kijelenthető, hogy nagyrészt a már megszokott élvonalbeli sztenderdizált tesztrendszerek használatát részesítették előnyben.

Milyen benyomásokat szerzett a felnőtteknél?

Láttam a vendéglátó Egyetem (UNM) saját női labdarúgó-csapatát is. Nem mondok újdonságot azzal, hogy jelenleg a női labdarúgásban az Egyesült Államok a világelső és az egyetemi bajnokság odakint kiemeltnek számít. Így nagy érdeklődéssel vártam az első osztályban szereplő egyetemi csapat látogatását, amelyet szintén a pályáról, közvetlen közelről nézhettem végig. Itt is, mint ahogy másutt, szívmelengető volt vendéglátóink önzetlensége. Csak egy példa: az edzés előtt a csapattagok egymásba karolva körbeállták megbeszélni az edzés egyes elemeit, egyszer csak a kör megnyílt, és jelezték, álljunk be mi is... A csapat napi rutinja, a csapat szerkezete, játékosállománya és taktikája mellett sikerült értékes információkhoz jutnunk a versenyrendszerből adódó egyéni-speciális viszonyokról is. Illetve lehetőségünk nyílt bejárni a teljes komplexumot és ott megismerkedni minden olyan területtel, amely a mindennapok munkáját képezi, kezdve a kondicionáló teremtől a kiszolgálóhelységeken keresztül a rehabilitációs szobáig. Ezek mellett sok más területen gazdagodtunk élményekkel és tudással.

Milyen más területekre gondol?

Olyan szakterületet érintő diszciplínákkal sikerült közvetlenül kapcsolatba kerülni az egyetemen eltöltött időben – például laborok, laboratóriumi vizsgálatok és kiegészítő szakterületek –, amelyek szintén a sporttudomány, így a sportágunk fontos területeit érinti. Mindemellett örülök, hogy volt szerencsénk más irányból is tapasztalatokat szerezni, Colorado Springsben meglátogattuk a National Strength and Conditioning Centert, egy másik alkalommal pedig az Egyesült Államok Olimpiai Edzőközpontját is.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!