Érezze a testünk, élet van benne!
2020. április 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szerdán Prof. Dr. Martos Éva jóvoltából tökéletes útmutatást kaptunk a koronavírus-járvány idején hatványozottan fontos helyes étkezésről, ezúttal pedig a mozgás van terítéken. Kalauzunk Dr. Kalmár Zsuzsa, a Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének vezetője.

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, amíg otthonunkból várjuk a járványügyi helyzet javulását? 

„A legfontosabb, hogy minden nap megmozgassuk izmainkat, különböző testrészeinket. A bezártság semmiképpen se sodorjon bennünket depresszióba – hangsúlyozta Kalmár Zsuzsa. – Akinek van kertje, mozogjon ott, a friss levegőn, vagy vállalkozzon ház körüli kocogásra. A háziasszonyok egy könnyű ebéd főzése után pedig széken ülve végezhetnek nyújtó hatású gyakorlatokat. A kijárási korlátozást megelőzően eleve mozgó, profi, illetve amatőr sportoló honfitársaink ilyenkor pontosan tudják, mit kell tenniük a képességfejlesztés és szinten tartás érdekében tíz, húsz esetleg hatvan percben. Amúgy meg bizonyára sokakban megmaradtak az alapgyakorlatok az iskolás évekből, azokat is nyugodtan rendszeresíthetjük. A lényeg, hogy a testünk érezze: élet van benne!”

Érezze a testünk, élet van benne! (Kalmár Zsuzsa)

Dr. Kalmár Zsuzsa, a Testnevelési Egyetem Torna, RG, Tánc és Aerobik Tanszékének vezetője

S mihez kezdjünk, ha nem érezzük magunkat egészségesek? 

„A jelenlegi helyzetben egy teszt mindenképpen javasolt. Ha csak influenzáról van szó, akkor nyilvánvaló, hogy lázasan semmiképpen se mozogjunk, mert abból csak baj lesz. ilyenkor tényleg a fekvés a legjobb megoldás – folytatta a tanszékvezető. – Ha azonban más, enyhébb tünetek jelentkeznek – például levertség –, igenis tehetünk a gyógyulás érdekében, méghozzá relaxációs tréningek révén. Hisz ne feledjük, minden fejben dől el.”

Kalmár Zsuzsa hozzátette: örömmel tapasztalja társadalmunkon a nyitottságot, egyúttal azt, hogy nem süllyedünk apátiába.

„Bármilyen helyzetbe is sodor minket az élet, mindig a lehető legtöbb pozitívum felfedezésére és kiaknázására törekedjünk!” – zárta szavait Kalmár Zsuzsa.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!