Vérplazmaterápiával a koronavírus ellen!
2020. április 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Első magyar koronavírus elleni kísérleti terápiaként került felvételre a nemzetközi klinikai vizsgálatokat összegyűjtő adatbázisban egy magyar cég által indított vérplazma-kezelés. Az OrthoSera Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával készít vérplazmaterápiát, együttműködésben a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjával. A kutatást a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, Dr. Lacza Zsombor vezeti.

A cég egy innovatív vérszérum terápiákat fejlesztő vállalkozás. Célcsoportja az ízületi regeneráció és a csontpótlás, de a koronavírus-járvány által okozott kihívásra válaszolva a cég kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérumterápia kifejlesztésére fordítja.

A kutatók megállapították – összehasonlítva a saját korábbi és a nemzetközi szakirodalomban frissen megjelent adatokat –, hogy a koronavírus által okozott „citokin-vihar”, amely a szervezet gyulladás reakciójának túlzott aktivitását jelenti, hasonló az OrthoSera méréseiben tapasztalt citokin mintázatokhoz. A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egészséges szérum hozzáadásával a gyulladásos citokineket gátolni lehet. Mindez felvetette lehetőségét, hogy a koronavírusos betegeken alkalmazva a szérumterápiát, jelentős előrelépést lehet elérni a betegek állapotában.

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy a citokin mintázatok mérésével előre lehet jelezni, mely betegnek van fokozott kockázata a súlyos szövődményekre, másrészt egészséges szérum beadásával akár gyógyítani is lehet a vírusbetegséget. Fontos tény: amennyiben az egészséges szérumot olyan ember adományozza, aki már átesett a fertőzésen és vérében magas az ellenanyag szint, akkor a kezelés két hatást is elérhet: egyrészt csökkenti a gyulladást, másrészt inaktiválja a vírusokat. 

Vérplazmaterápiával a koronavírus ellen

Az első donorok csütörtökön adtak vérplazmát 

A projektcsapat ezen kísérleti terápia mielőbbi kidolgozására és alkalmazására kapott egyedi támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A program teljes megvalósításához több szereplő szoros együttműködése szükséges: a gyógyultak önkéntes plazma-donációjától kezdve egészen a kutatási eredményeket értékelő statisztikusokig. A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a KEDPLASMA Kft. és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelését pedig a Semmelweis Egyetemen kezdi meg a kutatócsoport. A vírus-ellenes antitest szintek mérését pedig hazánk egyetlen, élő vírust vizsgálni képes, a legmagasabb szintű biztonsági besorolással rendelkező laboratóriuma, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja végzi.

A szérumterápia legfontosabb eleme, hogy minél több olyan embert találjon a Dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport, akik már átestek a vírusfertőzésen és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetők, így védettek a társadalom többi tagjára veszélyes koronavírus ellen.

A projekt tehát keresi azokat a gyógyult embereket, akik szívesen megosztják védettségüket, ha úgy tetszik szuperhős-képességüket azokkal, akik legyengült állapotban, éppen a vírusfertőzés súlyossá váló szakaszán esnek át. Számukra egyértelműen nagy segítség, ha kaphatnak egészséges, vírus-ellenes szérumterápiát.

Az OrthoSera Kft. tehát minden fórumon, saját Facebook oldalán és más lehetőségeket is megragadva keresi azokat a már kigyógyult embereket, akik segítenének más betegeknek. A vérplazmavétel jóval kisebb megterhelést jelenet, mint egy véradás, és az orvosi csapat szakemberei, az Operatív Törzs segítségével az ország bármely pontjáról a vérplazmaadás helyszínére odaszállítják a jelentkezőket.

A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a kutatócsoport.

Dr. Lacza Zsomborral elsőként az InfoRádió készített interjút ebben a témában, amit itt lehet meghallgatni.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!