Öt és fél hónapos legendás háború a sakktáblán!
2020. április 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Folytatódik a rovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak azok a történetek és gondolatok, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal. 

Ezúttal a két orosz nagymester, a legendás Anatolij Karpov és Garri Kaszparov csatározásának egyik ikonikus darabja kerül felidézésre. Olyan párharc, amelyről az egész világ beszélt. 1984-ben még minden más volt, mondhatnánk, de biztosak vagyunk abban, hogy ez a sakkvilágbajnoki döntő ma is vezető hír lenne mindenhol. A két zseni öt világbajnoki döntője nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. 

Öt és fél hónapos legendás háború a sakktáblán

Garri Kaszparov és Anatolij karpov 1984-ben (Forrás: SPUTNIK/RIA NOVOSTI/Boris Kaufmann)

A világbajnoki döntőkön 144 partit vívtak, Kaszparov 21, Karpov 19 győzelmet aratott, 104-szer döntetlenre zártak, de a vb-döntőkön Kaszparov volt a jobb. Párharcaik elképesztő csatákat hoztak, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveként jegyzik. Az 1984/85-ös első csatájukat 48 játszma, öt és fél hónapos küzdelem után, Karpov 5-3-as vezetésénél - példátlan módon - félbeszakították. 

Kállai Gábor eheti írásában erről a meccsről lesz szó és a cikkben ITT található feladványok megfejtéséhez is sok sikert kívánunk! 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!