Érettségi és felvételi: A helyzethez alkalmazkodni kell
2020. május 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az idei érettségik és a felvételi menete minden oktatási intézményben újszerű. A középiskolában testnevelésből érettségizők, valamint a testkulturális szakokra és intézményekbe továbbtanulók számára a koronavírus-járvány miatt az érettségi és a felvételi hangsúlyosabban kapcsolódik egymáshoz, mint korábban. Azonban nem csak ebben más az idei felvételi folyamat intézményünkbe.

Prof. Dr. Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke az elmúlt hónapban több alkalommal is egyeztetett államtitkári szinten a testnevelés érettségi és az egyetemi felvételik menetéről.

A TE rektorhelyettese már bő egyhónapja is úgy gondolta, hogy sajnos nem lesz mód a gyakorlati felvételik és érettségik megtartására, nem csupán a járványügyi helyzet miatt, aminek kifutását akkor még nem lehetett pontosan látni. Ennek ellenére az egész rendszer kiindulópontja a fertőzésveszély elkerülése volt.

Érettségi és felvételi: A helyzethez alkalmazkodni kell (Hamar Pál)

Prof. Dr. Hamar Pál előadása a MET (Magyar Edzők Társasága) negyedszázados születésnapján (Fotó: JochaPress)

Hamar Pál elmondta, sokéves tapasztalat, hogy a testnevelésből felvételizők – érthető okokból – motiváltak, így a fiatalok egészségére, a fertőzés- és sérülésveszély miatt is fokozottan figyelni kell egy ilyen helyzetben.

„A testnevelés érettségire és felvételire készülő diákok tulajdonképpen március 16-a óta nem tudnak a szokott módon készülni a vizsgáikra. A korábban megszokott modell sem működhet, vagyis a fiatalok egy-egy gyakorlat vagy edzés erejéig „bekéredzkednek” egy sportpályára, tornacsarnokba vagy uszodába. Ezek a létesítmények zárva voltak és vannak, a személyes tanórák elmaradtak, így egyértelmű volt a döntés, hogy az érettségi és konkrétan intézményünk felvételi folyamata esetében is a gyakorlati felvételi elmarad. Meg kell jegyeznem, nálunk ez külön hangsúlyt kap, mert a gyakorlati felvételiknek az elmúlt években itt a TE-n újra komoly jelentőséget tulajdonítunk, érthető okokból.”

Arra a felvétésre, mely szerint ez egy teljesen új helyzet, Hamar Pál elmondta, „Annyiban nem az, hogy korábban, amikor valaki megsérült a testnevelés érettségi közben, hasonló volt a megoldás, mint most. Nevezetesen, kellett húznia még egy tételt és az számított a gyakorlati jegynek. Most is hasonló megoldás született, mert az emelt szintű érettségi esetében két A és két B tételt kell húzniuk a diákoknak, s így alakul ki a pontszámuk.”

Emellett a testnevelők elérték, hogy a járványügyi követelményeket betartva személyesen kerüljön sor a vizsgára. Így, ha nem is teljesen precíz módon, de legalább főbb vonalakban képet alkothatnak a vizsgáztatók arról, hogy egy-egy diák – esetleg későbbi egyetemi hallgató – milyen mozgáskultúrával, alkattal rendelkezik.

„Fontos ez is, de emellett az Oktatási Hivatal elnöke azt is elmondta, az egyetemek autonóm módon dönthetnek úgy, hogy az első szemeszterbe beépítenek olyan gyakorlati követelményeket, amelyek alapján kiderül, hogy egy-egy felvett hallgató esetleg nem kellően képzett az elvárt területen. Ezen gondolkodunk. Mocsai Lajos rekor úrral és oktató kollégáimmal már több alkalommal egyeztettünk erről.”   

Természetesen a Testnevelési Egyetemen a felvételi elvárások szakonként változóak. Mást kell elvárni egy BSc, egy MSc vagy egy osztatlan tanárképzésre felvételizőtől. Arról nem is beszélve, hogy a szakedzői képzés igazán komoly gyakorlati elvárásokat állít a felvételiző elé. Ez utóbbira az a megoldás született, hogy az adott sportági szakszövetség állít ki egy igazolást a hallgató – adott sportágban megszerzett és bizonyított – szakmai jártasságáról.  

Az érettségi és a felvételi folyamat tehát komplex módon egymásba kapcsolódik. Azonban fontos konkrétan is tudni, hogy miként zajlik 2020-ban a járványügyi helyzet által alakított felvételi eljárás. Erről azonban hamarosan Harmos Andreát, a TE Tanulmányi Hivatalának vezetőjét kérdezzük.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!