„Pótolhatatlan veszteség”
2020. június 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Életének 48. évében csütörtökön elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok, szövetségi kapitányként vb-győztes vízilabdázó, a magyar sport korszakos egyénisége, legendás alakja. Edzők, pálya- és versenytársak, ellenfelek emlékeztek meg róla földolgozhatatlan halálhírét követően, mi ezúttal Lukács Dénessel, a Testnevelési Egyetem ügyvivő szakértőjével, korábbi remek vízilabdázóval, pólóedzővel beszélgettünk.

Pótolhatatlan veszteség (Benedek Tibor)

Benedek Tibor a 2018-as Sport és Innováció konferencián

„Egy év van köztünk, tizenhárom éves korom óta ismertem Tibort. Pótolhatatlan veszteség érte nem csupán a vízilabdát, hanem az egyetemes sportvilágot – mondta érezhetően megrendülve Lukács Dénes. – Szolnoki játékosként abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a KSI, majd az Újpest elleni mérkőzéseken én foghattam őt. Jószerével a vállán nőttem föl, még ha távolról sem jutottam el olyan magasságba, mint ő. Tibi jócskán megelőzte saját korát gondolkodásban, meggyőződésem, hogy még nem született meg az a generáció, amely majd dekódolja mindazt. Szinte hihetetlen, de igaz, hogy gyermekkorától kezdve megvolt benne a vezér szerepe, mindenki követte, ő volt az, aki belülről összefogta a csapatot – legyen szó akár klubcsapatairól, akár a válogatottról. Ha ő nincs, nincs a három olimpiai aranyérem a Kemény Dénes-érában. Az egész életét a sportnak, a tisztességnek, az emberségnek szentelte, senki sem haragudott rá soha, és persze fordítva. Példaértékű ember és sportoló volt. Borzasztó, hogy múlt időben beszélgetünk róla.”

Pótolhatatlan veszteség (Benedek Tibor)

Benedek Tibor a 2018-as Sport és Innováció konferencián

Benedek Tibor híres volt kivételes munkamoráljáról (is), ennek kapcsán a TE munkatársa így fogalmazott: „Amikor az uszoda este kiürült, és lekapcsolták a villanyt, még mindig lehetett hallani a kapufa csattogását. Tibi volt az, ott maradt gyakorolni.” Lukács Dénes elárulta: az utolsó két évében, amikor már egyre inkább elhatalmasodott rajta, benne az az átkozott kór, nos, akkor is megőrizte emberi tartását, igyekezett a lehető legjobban ellátni munkáját. Nyolc-tíz tehetséges játékost ő indított el az úton, olyanokat, akik három-négy év múlva érmeket hozhatnak haza a világversenyekről.

Pótolhatatlan veszteség (Benedek Tibor)

Benedek Tibor a 2018-as Sport és Innováció konferencián

„És még valami – folytatta a TE ügyvivője. – Talán kevesen tudják, de Tibi dolgozott egy amolyan hiánypótló vízilabdás szakkönyvön, életművének lezárásaként, nem tudjuk, volt-e alkalma befejezni. Könyve megírása kapcsán egy éve megkeresett, hogy a Testnevelési Egyetemen szeretne segítséget kérni a könyv azon részéhez, amely a szárazföldi felkészülést taglalja. Nem tudom, sikerült-e befejeznie az alkotást, de abban biztos vagyok, nála hitelesebb forrás nem létezik.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!