Sikeres évet zártak a TE első sport-specifikus dietetikusai
2020. június 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június 26-án, pénteken a Tokió-teremben vehettek át emléklapot az ország első sport-specifikus dietetikusképzésén részt vett hallgatók. A vidám záróesemény a ballagások és bankettek felejthetetlen hangulatát idézte.

Oklevelet kaptak a TE első sport-specifikus dietetikusai

Mint tudjuk, az élsportban a siker sokszor csupán egy-egy apróságon múlik. A megfelelő szintű sportteljesítmény alappillére a kitűnő fizikai és mentális állapot, vagy éppen a helyes táplálkozás. Ezt szem előtt tartva 2019 őszén – Magyarországon először – a Testnevelési Egyetem hiánypótló sport-specifikus dietetikus-szakképzést indított azzal a céllal, hogy a táplálkozástudományban és a sportban egyaránt jártas szakembereket adjon a hazai amatőr és hivatásos sportnak.

Az egyéves, kifejezetten gyakorlatorientált kurzus során a hallgatók kétszáz órában sajátították el a sportdietetika alapjait, továbbá behatóbban megismerték a dietetika és a sport közötti összefüggéseket. A tanfolyamon a hallgatóknak összesen tizenöt tantárgyból kellett vizsgázniuk, a tizennyolc oktató pedig – kettő kivételével – a TE tanárai közül került ki.

Intézményünk történetének első ilyen jellegű szakirányú képzését tizenegyen végezték el, akik a jövőben sportdietetikusként igyekeznek segíteni – többek között – élsportolóinkat a felkészülésben a hazai és a nemzetközi megméretésekre. Az esemény elején Prof. Dr. Martos Éva szakfelelős, a Sport-táplálkozástudományi Központ vezetője mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy a képzés kifejezetten multidiszciplináris jelleget öltött. Mint fogalmazott, örömteli, hogy a járványügyi helyzet sem akadályozta meg a hallgatókat abban, hogy sikeresen helytálljanak – sőt kifejezetten kreatív szakdolgozatokat készítettek!

Oklevelet kaptak a TE első sportspecifikus dietetikusai

„Lezárult ugyan egy korszak, ám egy új is elkezdődik. Remélem, hogy a szövetségek, a klubok és az akadémiák tudni fogják, hogy a jövőben kiket keressenek, ha sportdietetikusokra lesz szükségük” – emlékeztetett a szakfelelős.

Ezt követően átnyújtotta az emléklapot a frissen végzett szakembereknek, közöttük Szakszon Flórának, aki 2019-ben szerzett dietetikus diplomát a Semmelweis Egyetem BSc-képzésén.

„Tavaly nyáron olvastam az interneten, hogy a Testnevelési Egyetem ősztől egyedi képzést indít, amelyre dietetikusok jelentkezhetnek. Rögtön megtetszett, hiszen a sport amúgy is érdekel, ráadásul úgy tekintettem rá, mint lehetőségre, hogy továbbképezzem magam. Jóllehet a vírushelyzet miatt történt némi változás a tanfolyam kivitelezésében, ám a szervezők nagyon jól áthidalták a nehéz helyzetet. A gyakorlati részt például online, sok-sok videó segítségével bonyolítottuk le, amelynek során az oktatók mindent részletesen elmagyaráztak. Rengeteget tanultam itt, és mindenféleképpen szeretnék ezen a területen elhelyezkedni. Nemcsak hobbi-, hanem élsportolóknak is tudnék segíteni – utóbbiakat a klubokon és a szövetségeken keresztül keresném meg. Van bőven tennivalónk, hiszen egyes országok – mint például Ausztrália – messze előttünk járnak, de a mostani képzés óriási lépés, hogy felzárkózhassunk” – nyilatkozta a frissen végzett hallgató.

A záróünnepség során az immáron sportdietetikus szakemberek emléklapot, pogácsát tartalmazó ballagótarisznyát és az erre az alkalomra készített házidesszertet vehettek át.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!