Kitüntetést kapott Dr. Bartha Csaba
2020. július 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mint arról honlapján a Győri Audi ETO KC is beszámolt, a Sportegyesületek Országos Szövetségének 2020. június 29-én tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén Dr.Bartha Csaba, a győri klub elnöke, a Testnevelési Egyetem Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpont igazgatója – kiemelkedő sportvezetői munkájáért – díszoklevelet vehetett át. Ennek apropóján beszélgettünk a kézilabdáról és az egyetemről a számos helyen is megfordult sportvezetővel és egyetemi docenssel.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) nemrég tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata ötszázadik tagszervezetként csatlakozhatott a szövetséghez. Mi ennek a jelentősége?

Rendkívül fontosnak tartom, hogy végre mi is tagjai lehetünk a SOSZ-nak. A napi szintű műhelymunka, amely ilyen magasságokba emelte a magyar sportot, az egyesületekben zajlik, ezért fontos, hogy legyen egy szervezet – jelen esetben a SOSZ –, amely tömöríti a hazai klubokat. Jóllehet a véletlen műve, hogy éppen a Győri Audi ETO KC lett a szövetség félezredik tagja, mégis nagy elismerésnek tartom.

Kitüntetést kapott Dr. Bartha Csaba

Bartha Csaba 17 éve tanít a TE-n , korábban TF-en (Fotó: gyorietokc.hu)   

Hogyan profitálhat ebből az egyesület?

Ez nem arról szól, hogy a győri női kézilabdacsapatnak milyen előnye származik a tagságból. Inkább úgy fogalmaznék, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan nagy múltú egyesületek közé kerültünk, mint az Újpest, a Fradi, a Honvéd vagy a MAFC, de több, sikeres vidéki klubot is említhetnék.

Mennyire nehéz feladat a világ legjobb női kézilabdacsapatának elnöke lenni?

Azzal kezdeném, hogy – amint a díjátadón is kiderült – nemcsak azért kaptam az elismerést, mert a klub elnöke vagyok, hanem azért is, mert az elmúlt tíz-tizenöt év során sokat dolgoztam vezetőként a hazai élsportban. Mindig is a legjobb tudásom szerint igyekeztem segíteni a magyar sportot, a Testnevelési Egyetemen pedig immáron tizenhét éve tanítok. Végijártam a ranglétrát, aminek eredményeképpen kétezertizenhárom óta docens vagyok. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy ahol eddig sportvezetőként dolgoztam, elértem valamit. Gondolok egyrészt a Debreceni VSC labdarúgóival kivívott nemzetközi sikereinkre, amikor is bejutottunk a Bajnokok Ligája, majd később az Európa Liga csoportkörébe, de említhetném a Magyar Olimpiai Bizottságban végzett munkáimat, többek között a kiemeltsportág-fejlesztést vagy a Kiemelt Edző Programot.  Most egy olyan egyesületnek vagyok az elnöke, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen a világ élvonalába tartozik. Külön ösztönzőerőt és örömet jelent számomra, hogy a győri klub az én elnökségem alatt nyerte utóbbi három BL-trófeáját.

Hogy érzi magát a klub élén?

Kívülről úgy tűnhet, hogy kivételes dolog a győri csapatban játszani és edzősködni, ám mindig akadnak olyanok, akik féltékenyek mások sikereire. Ők sajnos úgy gondolják, nem nagy művészet egy ilyen klubot irányítani. Korántsem igaz, hogy nálunk »kolbászból van a kerítés«, sőt! Rendkívül nehéz tartanunk a színvonalat, de az eredmények minket igazolnak. Nemcsak mások, hanem mi is nagy elvárásokat támasztunk magunkkal szemben.

Ejtsünk néhány szót az egyetemről is! Hogyan tudja összeegyeztetni a két feladatot, a klubelnökit és az intézetigazgatóit?

Néha csak nehezen. Mivel nagyon szeretek tanítani, soha nem gondoltam, hogy abbahagyom, még ha másfelé is sodor az élet. Mindig is arra törekedtem, hogy napi szinten részt vehessek az egyetem munkájában. Olyan tárgyat tanítok, amelyet rendkívül szeretek, és büszke vagyok elődjeimre, többek között Dr. Nádori László professzorra, de említhetném Radák professzort vagy Dubecz tanár urat is, akikre felnézek. Az edzéselmélet és módszertan olyan integráló tantárgy, amelynek nemcsak testnevelő tanárok, hanem sportolók, edzők és sportvezetők is hasznát vehetik. Visszatérve a két feladatomra, előfordul, hogy néha az egyik a másik rovására megy, de igyekszem a kettőt összehangolni, ami persze nem egyszerű feladat. Az egyetem nagyon sokat segít azzal, hogy reggelre teszi az előadásaimat, annak pedig kifejezetten örülök, hogy az élsportban zajló változásokat azonnal be tudom építeni a tanagyagba.

Ha visszagondol az egyetemen eddig eltöltött évekre, van-e olyan pillanat, amelyet kiemelne?

Legkellemesebb emlékem, hogy látom, milyen szépen fejlődött az egyetem az elmúlt évek alatt, amiben nagy szerepe volt Mocsai Lajos rektornak. Nemcsak a falak, hanem a belső tartalom is megújul – jelenleg ez a legfontosabb az egyetem életében. 

Ha már szóba jött a rektor úr neve, különleges lesz, amikor az ősszel induló első osztályú női kézilabda-bajnokságban összecsap a Győri Audi ETO KC és a NEKA, amelynek szakmai főigazgatója Mocsai Lajos?

Ha viccesen akarunk fogalmazni, azt is mondhatjuk, hogy jól megverjük őket. Komolyra fordítva a szót, a két klub célja teljesen más. A NEKA-nak van az egyik, ha nem a legjobb hazai utánpótlásbázisa. Az akadémia az utánpótlás-nevelésben jeleskedik, mi pedig a felnőttsportban, a kettőt pedig össze sem lehet hasonlítani. A NEKA feladata nem az, hogy megverje a Győrt, hanem az, hogy folyamatosan képezze a tehetségeket a magyar kézilabdasportnak.

Márványkövi Ferenc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!