Nemzetközi konferencia a digitális térben, több száz résztvevővel
2020. július 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mint arról már beszámoltunk, augusztus 12. és 14. között Budapesten rendezik a 2020 FISU World Forumot. A világjárvány miatti kedvezőtlen helyzet miatt ezúttal digitális formában sorra kerülő rendezvény informatikai hátterét a rentiT nyújtja.

A 2020 FISU World Forum platfrom szolgáltatójának alapító-ügyvezetőjével, Kiss Zsolttal beszélgettünk. 

"Cégünk rendezvényinformatikával foglalkozik, rendezvények, konferenciák, kiállítások informatikai hátterét biztosítjuk és nyújtunk informatikára épülő szolgáltatásokat - kezdte a beszélgetést Kiss Zsolt. - A koronavírus-járvány megjelenése óta azonban némiképpen változott a helyzet, amihez mi is alkalmazkodtunk. Négy korábbi szolgáltatásunkból – regisztráció, webkonferencia, streaming és konferencia-alkalmazás – összeállítottunk egy virtuális rendezvényplatformot, amely áthidaló megoldást jelenthet arra a problémára, - hogy bár jóformán sehol sem lehet rendezvényeket tartani, - mégis egy fizikai rendezvényhez hasonló vendégélményt tudjunk biztosítani az online térben.  Hogy csak egy példát említsek, a virtuális kiállítás funkción keresztül mind a kiállítók, mind a látogatók látványos, interaktív formában járhatnak végig akár egy olyan komplett kiállítást, amely egyébként fizikailag is megépült volna továbbá benézhetnek plenáris vagy workshop termekbe is és követhetik az előadásokat."

Nemzetközi konferencia a digitális térben, több száz résztvevővel

Miben nyújt ez a megoldás többet, mint a Zoom vagy a Teams?

Nem célunk és nem is tudunk versenyezni az említett platformokkal. Megoldásunk merőben más megközelítést alkalmaz, - mi nem egy szimpla webkonferencia és csoportmunka megoldást kínálunk, hanem rendezvényplatformot – hiszen mi a rendezvények világában mozgunk otthonosan, szemléletünk, felfogásunk ennek megfelelően tükröződik termékünkben. Fontos szempont, hogy rendszerünk teljes mértékben testre szabható és brandingelhető - és mivel saját fejlesztésről van szó -, nagyon rugalmasan tudjuk kezelni az egyéni igényeket. Virtuális Rendezvény Platformunk szerves része természetesen az interaktív stream és webkonferencia, továbbá számos funkció szolgálja az interaktivitást, kérdőívek, játékok, szavazás, chat, de például a virtuális kiállítást említve a kiállítóval akár személyes videóbeszélgetést is kezdeményezhetünk, de ez csak egy a sok lehetőség közül.

Nemzetközi konferencia a digitális térben több száz résztvevővel 2

Könnyen tudjuk majd használni a felületet?

Egész biztosan. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a regisztrációt követően a felhasználók egyetlen linkre kattintva könnyen elérhessék az összes, számukra fontos funkciót.

Előfordult már, hogy korábban – a mostanihoz hasonló módon – egy teljes rendezvényt digitálisan rendeztek meg?

Igen, volt már erre több példa is az elmúlt három-négy hónapban. Többek között a Vodafone-nak csináltunk digitális fórumot, de bonyolítottunk nemzetközi konferenciát is, ezen felül díjátadó gálákat, és egyszerűbb webináriumokat bonyolítottunk le, de volt egy nagyon érdekes virtuális közgyűlésünk is, ahol speciális szavazási szolgáltatást kellett biztosítanunk.

Rendezés szempontjából melyik jár több munkával?

Egy digitális esemény megszervezése ugyanannyi, ha nem több munkával jár, mint egy valós eseményé. Jóllehet a szervezőknek nem kell például a helyszínről gondoskodniuk, de egy igényes virtuális tér kialakítása nagyon sok munkával jár, rengeteg részletre kell figyelni.

Nemzetközi konferencia a digitális térben, több száz résztvevővel

Adódik a kérdés, vajon a digitális rendezvényeké a jövő?

Jóllehet informatikai cég vezetője vagyok, de azt kell mondanom, hogy egy rendezvényt soha nem uralhatja le az informatika. Egy rendezvény minden esetben az emberek személyes találkozásáról és élményeik, érzéseik, gondolataik megosztásáról szól. A személyes találkozást – annak élményét és emlékét – soha nem fogja tudni kiváltani a legjobb online megoldás sem. Őszintén hiszem, hogy hamarosan visszatérhetünk a normál rendezvények világába, de az említett digitális megoldások kiegészítő opcióként valószínűleg velünk fognak maradni – közép távon mindenképpen – viszont a személyes talalkozás élményét soha nem fogja tudni kiváltani.

A platformról hamarosan képeket is láthatnak az érdeklődök. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!