Minden várakozást felülmúl a FISU Forum iránti érdeklődés
2020. augusztus 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 12. és 14. között kerül sor a Testnevelési Egyetemen a digitális 2020 FISU World Forumra, amelyre eddig már több mint ezerkétszáz regisztráció érkezett, ami alaposan felülmúlja a várakozásokat. Az esemény egyik szervezője, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) partnereivel jól döntött, amikor a koronavírus-járvány okozta helyzet ellenére is kitartott a rendezés mellett.  

Minden várakozást felülmúl a FISU Forum iránti érdeklődés

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS tisztújító közgyűlésén, 2016-ban (fotó: BEAC)

Koronavírus-járvány ide vagy oda, az eredetileg valós térbe és időbe tervezett hallgatói világfórum, a 2020 FISU World Forum nem marad el, csupán az online térbe költözik. Az így történelmi esemény szervezői, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Testnevelési Egyetem (TE) és a Digitális Jólét Program (DJP) természetesen ilyen formában is szorgalmazta a nem mindennapi rendezést.

A MEFS munkatársainak várakozását lényegesen felülmúlta, hogy hétfőig kilencvenhat országból összesen több mint ezerkétszázan jelezték érdeklődésüket a fórum iránt.

„Két évvel ezelőtt pályázaton nyertük el a jogot, hogy idén mi rendezhessük meg a hallgatói világfórumot tájékoztatott Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke. – Természetesen akkor nem ilyen helyzetre készültünk, de a világjárvány keresztülhúzta a számításainkat. Ha idén lemondtuk volna az eseményt, legközelebb egész biztosan más kapta volna a rendezés jogát, amit nem akartunk megkockáztatni. Ezért partnereinkkel egyetértésben úgy határoztunk, megszervezzük a Forumot, ha kell, ilyen formában is. Nem számítottunk rá, hogy bő egy héttel a nyitónap előtt már ezer fölött jár a regisztráltak száma. Nem tartok attól, hogy digitális jellege hátrányt jelent majd, hiszen a járvány kitörése óta hozzászokhattunk, hogy a korábban valós térben és időben rendezett események jelentős része most virtuálisan zajlik. Egyetlen „gondunk”, hogyan tudjuk egyszerre kielégíteni a rengeteg jelentkező igényét.”

Dr. Kiss Ádám úgy látja, az előkészületek minden várakozást felülmúlóan haladnak. Az eredményes és problémamentes rendezés szempontjából nem mellékes, hogy a technikai feltételek adottak. Az elnök büszke, hogy a MEFS partnereivel rendezheti a hallgatói világfórum történetének első online fórumát, ami ráirányítja a nemzetközi egyetemi sportvilág figyelmét a szervezetre.

Minden várakozást felülmúl a FISU Forum iránti érdeklődés

A rendezvény rangját emeli, hogy a nyitóünnepségen felszólal Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is. A MEFS elnöke szerint ennek nyomós oka van.

„Ez az első FISU Forum, amelyet online rendeznek meg, Thomas Bach pedig jól látja ennek előremutató példáját, jelentőségét. Azt is tudja, hogy a jövőben még több hasonló súlyú rendezvényt is tarthatnak digitális formában. A NOB elnöke azzal is tisztában van, hogy az Universiade után ez a FISU második legrangosabb rendezvénye, ezért úgy érezte, fel kell szólalnia a nyitóünnepségen.”

A MEFS elnökének meglátása szerint a virtuális FISU Forum a hazai egyetemi sport fejlődését is segítheti. Mint kitért rá, növekedik a regisztrált magyar hallgatók száma, ami azt jelzi, hogy sokakat érdekel a nemzetközi egyetemi sport helyzete és annak aktuális kérdései.  

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!