A gerelyhajítás korszakos alakját veszítettük el
2020. augusztus 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Augusztus 12-én, szerdán 86 esztendős korában elhunyt Kulcsár Gergely, olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajítónk, a Testnevelési Egyetem egykori tanára. A kiváló sportoló 1960-ban Rómában és 1968-ban Mexikóban egyaránt harmadik lett az ötkarikás játékokon, 1964-ben Tokióban második, míg tanítványa, Németh Miklós 1976-ban Montrealban aranyérmes lett gerelyhajításban.

A gerelyhajítás korszakos alakját veszítettük el

Szalma László, a Testnevelési Egyetem Atlétika Tanszékének vezetője jól ismerte Kulcsár Gergelyt – vele beszélgettünk.

„A gerelyhajítás korszakos alakját, egy kivételes sportembert veszítettünk el halálával – mondta megkeresésünkre Szalma László, aki bár távolugrásban ért el kimagasló nemzetközi eredményeket, tízpróbázóként anno maga is űzte a gerelyhajítást. – Jó futball-, de még jobb kézilabdakapus volt, a legendás Koltai Jenő bácsi fedezte fel, s terelte a gerelyhajítás felé. S milyen jól tette! Érdekes módon Kulcsár Gergely sohasem szerepelt a világranglista élmezőnyében, viszont amikor igazán kellett, ragyogó teljesítményt nyújtott, kivételesen jó versenyzőtípus volt. A magyar sportra gyakorolt hatását leginkább azzal lehet érzékeltetni, hogy ő indította el útján a nagy gerelyhajító generációnkat, többek között Németh Miklóst, Erdélyi Györgyöt, Temesi Andrást, Boros Sándort vagy éppen Paragi Ferencet. Amilyen jó sportoló, olyan jó ember is volt, mindenkitől azt hallottam, hogy olyan kérés nem létezett, amelyet ne tudott volna teljesíteni, végtelenül jószívű embert ismertem meg benne.”

Visszavonulása után edzőnek állt, 1977-ben megkapta a mesteredzői címet, miután egy évvel korábban leghíresebb tanítványa, Németh Miklós 94.58 centiméterrel, akkori világrekorddal olimpiai aranyérmet szerzett Montrealban. Egészen 1980-ig a magyar válogatott dobószakágának vezetőedzője volt, majd 1981 és 1993 között a kuvaiti válogatott dobóedzőjeként dolgozott. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

fotó: Wikipedia

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!