Szövetségbe tömörültek a humánkineziológusok a TE-n
2020. szeptember 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tagok jelentkezését várja a Humánkineziológusok Országos Szövetsége (HKOSZ), amely a jövőben nemcsak hazai szakemberek továbbképzésére, hanem érdekeik képviseltére is külön hangsúlyt helyez. A szövetség egyik alapítója, egyben elnöke Langmár Gergely, aki a Testnevelési Egyetemen a Dr. Rácz Levente vezette Kineziológiai Tanszék PhD-hallgatója.

A Testnevelési Egyetem Kineziológiai Tanszéke – ezen belül is Rácz Levente tanszékvezető és Langmár Gergely PhD-hallgató – hathatós közreműködésének eredményeképpen a jövőben olyan szervezet képviselheti a humánkineziológusokat idehaza, amely idővel megteremti a szakmai fejlődés és az elhelyezkedés lehetőségeit.

„Bár már hosszú ideje képeznek humánkineziológus szakembereket a Testnevelési Egyetemen, azt tapasztaltuk, semmilyen szervezet sem képviseli érdekeiket – magyarázta a HKOSZ megalapításának hátterét a szervezet elnöke, Langmár Gergely. – Arra törekszünk a jövőben, hogy a tudományos, a sporttudományos és a sportszervezeti struktúrában is jelen legyünk. Aki csatlakozik hozzánk, remek közösség része lehet, és hosszú távon mindenféleképpen előnye származhat belőle. Szervezetünk célja ugyanis, hogy pontosan meghatározza kompetenciáit a sportszervezeti rendszerben, ami eddig még nem történt meg. Hosszú távú terveink között szerepel továbbképzések tartása, később pedig azt szeretnénk elérni, hogy kreditrendszer keretein belül szervezhessük meg továbbképző tanfolyamainkat.”

Szövetségbe tömörültek a humánkineziológusok a TE-n

Langmár Gergely a NEKA sporttudományos és egészségügyi csoportjának munkáját is segíti (Fotó: NEKA)  

Már tizennyolcan csatlakoztak a szövetséghez, ám a HKOSZ hivatalos Facebook-oldalán napról napra növekedik a követők száma, és már kétszáz fölött jár. Mint Langmár Gergely fogalmazott, jelenleg a toborzás fázisában járnak, és reméli, hogy az év végére a tagok száma akár háromszor ennyi lesz.

„Amikor taglétszámunk eléri a száz főt, elkezdhetjük az érdemi tárgyalásokat a piaci szereplőkkel – akár minisztériumi szinten is. Különös súlyt szeretnénk helyezni a munkaerőpiaci szereplőkre, hiszen egyesületünk további célja, hogy megteremtse a lehetőséget az érvényesülésre, főként a sportakadémiai rendszer keretein belül. Ez legfőképpen azért fontos, mert a szaktudásnak jelentős piaci értéke van, és eddig több szakemberünk is megállta a helyét a hazai sportéletben, főként az élsportban. Ennek egyik oka, hogy tudományos alapú megközelítést használunk, amely sok-sok mérésre és visszacsatolásra épül.”

Arra a kérdésre pedig, vajon miképpen lehet vonzó a szakma a fiatalok számára, így válaszolt az elnök.

„Aki szereti a sportot és diplomát szerez nálunk, később a sport világában helyezkedhet el, aminek köszönhetően olimpikonokkal, világ- és Európa-bajnokokkal dolgozhat együtt. Ez azért izgalmas terület, mert minden erejével arra törekedhet, hogy kihozza az élsportolókból az élettani és fiziológiai csúcsteljesítményt. Mint tudjuk, ma már nagyon sok múlik egy-egy milliméteren vagy tizedmásodpercen. Végül, de nem utolsósorban, a hozzánk jelentkezők hozzájárulhatnak az egészségesebb magyar társadalom megteremtéséhez.”   

Az érdeklődők a belépési nyilatkozat kitöltésével csatlakozhatnak a szövetséghez.

Márványkövi Ferenc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!