A MEFOB küzdelmeit nem befolyásolja a járvány
2020. szeptember 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Úgy tűnik, hogy – a hazai látvány-csapatsportágak pontvadászataival ellentétben, a bevezetett szabályozások eredményeként – a koronavírus-járvány érdemben nem befolyásolja a Magyar Egyetemi-Főiskolai országos bajnokság lebonyolítását. Nem tudni, meddig marad ez így, de azt igen, hogy a MEFS tett lépéseket azért, hogy a helyzet a lehetőségekhez mérten jó legyen.  

A MEFOB küzdelmeit nem befolyásolja a járvány

Sajnos a koronavírus-járvány érinti a magyar élsportot is. A már korábban elrajtolt női és férfi első osztályú kézilabda-bajnokságban több mérkőzést is elhalasztottak, de a vízilabdázók országos bajnokságát sem kerüli el a vírus. A megbetegedések miatt tízből három csapat csak késleltetve kezdte meg a jégkorong Erste Liga küzdelemsorozatát, míg az OTB Bank Ligában a Puskás Akadémia labdarúgócsapata sínylette meg a pandémia hatását.

Jóllehet lassan bele kell nyugodnunk, hogy az élsportnak – itthon és a nemzetközi porondon egyaránt – együtt kell élnie a járványhelyzettel, mégsem könnyű elfogadnunk az új körülményeket. Szurkolóként és sportrajongóként meg kell szoknunk, hogy az utolsó pillanatban törölnek mérkőzéseket, mint ahogyan történt a Ferencváros női kézilabdacsapata esetében. Mint ismert, a Fradi két játékosának pozitív tesztje miatt a Nemzetközi Kézilabda-szövetségnek (EHF) az utolsó pillanatban kellett törölnie a fővárosiak Bajnokok Ligája-vendégjátékát a norvég Vipers Kristianstand ellen.

A sort folytathatnánk, ám ezzel még nem lesz jobb a helyzet. Itthon és külföldön sem találunk olyan sportágat, amelyet valamilyen formában nem érintene a világjárvány. Kivételek azonban mindig akadnak: a hazai sportéletben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) egyelőre üde színfolt, hiszen az új idény lebonyolítását – egyelőre – nem befolyásolta a koronavírus. Mindezt nagyrészt annak köszönhetjük, hogy a MEFS a járvánnyal kapcsolatos mindenkori kormányzati intézkedések és az adott sportszövetség speciális, járvánnyal kapcsolatos szabályzatának szigorú betartásával rendezi a MEFOB-eseményeket. A MEFS MEFOB-eseményeire vonatkozó, járványhelyzettel kapcsolatos előírásokról itt olvashatunk többet. 

Augusztusban zavartalanul folytak le az atlétikai, a strandröplabda- és a strandkézilabda-bajnokság küzdelmei, és ugyanezt elmondhatjuk a szeptemberi triatlon és evezős MEFOB-ról is. A java persze még hátravan: szeptember végén jönnek a félmaratonisok, a súlyemelők, a duatlonosok és az ultimate frizbisek. Sőt októberre is bőven jut egyetemi sportesemény, hiszen porondra lépnek a sárkányhajósok, a váltófutók és az erőemelők is.

Lehet, hogy ez egyeseknek kevés, és a választék sem túl bő, ám ne felejtsük: aki sokat markol, keveset fog. A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség augusztusban megválasztott új elnöke, a Testnevelési Egyetem rektora, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos kinevezésekor emlékeztetett: a hazai egyetemi élsport szép jövő előtt áll, a bajnokságok színvonalát pedig emelni kell. Ezen már csak a koronavírus-járvány változtathat – ha engedjük.

A MEFOB-bal kapcsolatos eseményekkel kapcsolatban itt tájékozódhatunk, illetve érdemes böngésznünk a MEFS Facebook-oldalát is.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!