Koszorúzással és karanténvideóval emlékezünk 1956-ról
2020. október 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az erősödő járványügyi helyzet miatt idén különös módon, karanténvideóval idézzük fel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékeit, de akinek kedve tartja, koszorúzáson is részt vehet a Testnevelési Egyetem kertjében.

Idén a távolságtartás és a maszkviselés szabályait betartva, koszorúzással emlékezünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról a Testnevelési Egyetem kampuszán. A TF műhely által szervezett eseményt október 22-én, csütörtökön 12.00 órakor tartják a Hegedűs István-szobornál (a K2-es épülethez viszonyítva a szökőkúttól jobbra található) és a kollégium Győri úti falán lévő emléktáblánál. A szervezők szeretettel várják mindazokat, akik – rövid megemlékezés keretében – személyesen szeretnék leróni tiszteletüket 1956 hősei előtt.

A TF műhely azonban azokra is gondolt, akik nem tudnak személyesen megjelenni a rendezvényen: ők megtekinthetik a cikk alján található, Áldott legyen fényes forradalmad, nemzet! című karanténvideót.

Fontos tudni, hogy a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt idén más formában nem tartunk ünnepséget.

Ne feledjük, az 1956-os forradalomnak számos sporttörténeti vonzata van, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb a melbourne-i olimpia vízilabdatornájának magyar vonatkozású eseményei. Mint ismert, 1956. december 6-án, az ötkarikás játékok hatos döntőjében a Rajki Béla vezette magyar válogatott a szovjetek legjobbjaival csapott össze a medencében, és a Szívós István, Kárpáti György, valamint Gyarmati Dezső nevével fémjelzett piros-fehér-zöld alakulat 4–0-ra legyőzte verhetetlennek tartott ellenfelét. A diadalban nagy szerepet játszottak az otthoni, viharos történések: a historikusok szerint ugyanis pólósaink ezzel a fölényes győzelemmel vettek revansot a Budapest utcáin elkövetett szovjet katonai akciókért. A több értelemben is világraszóló győzelmet az is nagyban segítette, hogy a nézőtéren nemcsak az ausztráliai magyarok, hanem a helyiek is a Rajki-csapatot buzdították, ezzel fejezve ki szimpátiájukat a forradalmi eseményekkel.

Hab a tortán, hogy a magyar válogatott másnap 2–1-re legyőzte Jugoszláviát is, és ezzel megvédte az 1952-es Helsinki olimpián szerzett aranyérmét. 

Az 1956-os melbourne-i olimpián győztes magyar vízilabda-válogatott tagjai: Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István, Zádor Ervin. Szövetségi kapitány: Rajki Béla.

Szereplők: a Tehetséges fiatalok (TF műhely) tagjai.

Műsor:

  • Dorozsmai Péter: Hungary (56 izzó ősze volt)* - Horváth Mónika és Ekanem Bálint
  • Szabó László Dezső: Október 23 - Bozi András
  • A forradalom zenéje - Beethoven: Egmont nyitány (részlet) - Zsadon Fanni
  • Jules Supervielle: A Nos Amis Hongrois (Magyar barátainkhoz) - Marine Petit (francia ERASMUS hallgató)
  • Jenei Szilveszter: Aki magyar velünk tart!* - Horváth Mónika
  • Nagy Gáspár: Október végi tiszta lángok I. (Requiem)            

* a csillaggal jelölt műsorszámok a „Köszönjük, Magyarország!” program támogatásával készültek

Köszönjük, Magyarország!

Zene: Albinoni (Adagio) / A műsort összeállította: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, a TF műhely alapító-elnöke és művészeti vezetője / Operatőr és vágó: Varga Ferenc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!