Könyv jelent meg két magyar futólegendáról
2020. október 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Győzelmek és emlékek szögescipőben címmel megjelent Török Ferenc könyve az 1950-es és 60-as évek két magyar futólegendájáról, Béres Ernőről és Szabó Miklósról. A kötet létrejöttét a Testnevelési Egyetem Támogatói Köre Alapítvány is segítette. 

Könyv jelent meg két magyar futólegendáról

A mű csütörtöki sajtóbemutatóján megjelent a két, már kilencvenes éveiben járó közép- és hosszútávfutó főhős is. Az 1952-es, helsinki olimpián 5000 méteren hetedik helyezett Béres Ernő bevallotta, hogy amikor felvetődött a könyv ötlete, először megijedt, hogyan tudja felidézni majd ennyi év távlatából a régi emlékeket. Béres Ernő tagja volt Garay Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal és Iharos Sándorral az 1953. szeptember 23-án 4x1500 méteren világcsúcsot elért váltónak.

Könyv jelent meg két magyar futólegendáról

1953. szeptember 23-án 4x1500 méteres váltóban világcsúcsot futott a Garay, Béres, Rózsavölgyi, Iharos összeállítású csapat

Az 1956-os, melbourne-i olimpián szintén 5000 méteren negyedik helyezett Szabó Miklós elmondta, jó érzés volt visszaemlékezni a pályafutására, melynek kapcsán előkereste régi edzésnaplóit, és a féléves alkotási folyamat során olyan történetek jutottak eszébe, melyekre már régen nem is gondolt.

Gál László szaklektor kiemelte, hogy a könyv nagy összefogással, többek között a Magyar Atlétikai Szövetség, a Testnevelési Egyetem, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jött létre.

Szalma László, a TE tanszékvezető egyetemi docense, Európa-bajnok távolugró arról beszélt, hogy a művel népszerűsíteni szeretnék a sportágat, valamint példát mutatni a fiataloknak, hogy megismerjék a múltat, a magyar atlétika egy nagy korszakát.

"Azt hittem, hogy mindent tudok Ernő bácsiról és Miklósról, de kiderült, hogy ez nem így van" - mondta Török Ferenc, akinek a most megjelent mű már a 13. könyve. A szerző arra is kitért, hogy a munka során a főszereplők élő lexikonként meséltek a múltról.

Könyv jelent meg két magyar futólegendáról

A 12 fejezetből álló, több mint száz fotóval illusztrált könyv - amelyhez Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója, tájfutó világbajnok, írta az egyik előszót - 4400 forintos áron vásárolható meg, de a Testnevelési Egyetemen 1000 Ft-tal olcsóbban elérhető, az Atlétikai Tanszéken. 

szöveg: MTI | fotó: Török Levente

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!