Van mire építeni férfi kézilabdában
2021. február 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jó eredményt elérve az előkelő ötödik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott az Egyiptomban megrendezett, múlt hét végén befejeződő világbajnokságon. Györfi János kézilabda mesteredzőt, a TFSE férfi kézilabda-csapatának vezetőedzőjét, az MKSZ Edzőbizottságának elnökét arra kértük, értékelje szakmai szemmel a magyar csapat teljesítményét.

Ahogy sokan emlékezhetnek: A magyar válogatott a franciák ellen búcsúzott a negyeddöntőben, hosszabbítás után, pedig a találkozó elején tetemes előnyt halmozott fel a csapat világhírű riválisával szemben.

„Sokaknak fájt a szíve a franciák elleni meccs elveszítését követően, nyilván én is fájlaltam, de alapvetően inkább az előző, spanyolok elleni találkozót sajnáltam – kezdte a beszélgetést a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója. – A francia versenyrendszer rendkívüli mélységgel, komoly alapokkal rendelkezik. A spanyolok ellen talán többet is beletehettünk volna a mérkőzésbe - a szakvezetés ebben másképp döntött -, hiába „csak” az volt a tétje a találkozónak, hogy első vagy második helyen jutunk tovább a kieséses szakaszba. Véleményem szerint a norvég csapat számunkra kedvezőbb lehetett volna, mint a francia. Pszichológiailag sokkal nehezebb felrázni egy társaságot vereség után. Összességében mindenesetre elmondható, hogy a magyar válogatott nagyszerűen helytállt a világbajnokságon. A horvátok és a németek helyezését nem irigyeljük ezen a tornán, holott mindkettő nagyhatalomnak számít kézilabdában. Egy szó, mint száz: van minek örülnünk, van miért boldognak lennünk.”

Van mire építeni férfi kézilabdában (Lékai Máté)

Lékai Máté a magyar csapat egyik legjobbja volt (fotó: Nemzeti Sport) 

Mivel Magyarország – Szlovákiával közösen – jövőre kézilabda Európa-bajnokságot rendez, hatványozottan értékes az Egyiptomban elért eredmény, illetve a teljesítmény.

„Egy-egy Eb sokkal keményebb, mint a világbajnokság, a kontinenstornán nincsenek könnyű meccsek – folytatta Györfi János. – A magyar férfi kézilabdának évtizedes problémája volt a védekezés, s ahogyan látom, ez most kezd összeállni, változatos és eredményen a védőmunka. A szakmai stáb Gulyás Istvánnal, Chema Rodríguezzel és Nagy Lászlóval jó munkát végez. Nagy Laszló alelnök úr jelenléte sportdiplomáciailag is fontos. Éppen hétfőre hivatalos ő és Gulyás István egyaránt az edzőbiztosság ülésére, ott hallgatjuk meg beszámolójukat az egyiptomi világbajnoksággal kapcsolatban.”

A mesteredző végezetül hozzátette: a magyar férfi kézilabda immár ismét minőséget képvisel, és gőzerővel kell készülni a jövőre rendezendő Európa-bajnokságra.

„Nemzetközi szinten is elismert játékosaink vannak, például Bánhidi, Lékai, s mi, magyarok mindig is jók voltunk támadásban. Mint azt már említettem, a védekezésünk is kezd komplexebbé, offenzívebbé válni. Most okosan kell tovább fejleszteni a játékot, mert az alapok jelenleg már megvannak hozzá. Bizakodva várom a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Boldog vagyok, mert nemzetünknek szüksége van ilyen sportsikerekre, főképpen ilyen különös, pandémiás időszakban. Köszönöm a fiúknak!”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!