Kiemelkedően fontos a sport szerepe a női vezetők üzleti sikereiben
2021. február 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyarországon tízből kilenc (89%) női vezető szerint a sportolás hozzájárul ahhoz, hogy sikeres vezetővé váljon – mutat rá a Testnevelési Egyetem, az Egyenlítő Alapítvány és az EY 232 magyar döntéshozó hölgy körében készült hazai kutatása. A megkérdezettek szerint a sportolás számos olyan személyiségvonást és tulajdonságot alakít ki a nőkben, amely munkavállalóként és vezetőként is fontos. A válaszadók közel kétharmada emellett úgy véli, hogy a versenysportos múlt előnyt jelenthet egy új állásra való jelentkezéskor.

Kiemelkedően fontos a sport szerepe a női vezetők üzleti sikereiben

„Örömmel tölt el bennünket a kutatás sikere, és továbbra is fontosnak érezzük, hogy hozzájárulhassunk olyan kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy több sikeres női vezető legyen a magyar gazdasági, kulturális, akadémiai, tudományos, politikai és sport életben” – nyilatkozta Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója. Hozzátette, hogy meglepő módon a kutatás arra is rávilágított, hogy a nők esetében a példakép hatás igen meghatározó, hiszen a megkérdezettek több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy más sikeres vezető inspirálta abban, hogy ő maga is vezetővé váljon.
Kiemelkedően fontos a sport A kutatásban résztvevő döntéshozók 84 százaléka sportolt fiatal korában (7%-a válogatottként, 33%-a versenyszerűen vagy első osztályban, 44%-a szabadidő sportolóként), és szinte mindannyiuk (91%) életének része ma is a rendszeres testmozgás. Minden második női vezető legalább heti három alkalommal, vagy gyakrabban mozog, körükben a futás és a jóga bizonyul a legnépszerűbbnek. A fizikai aktivitás pozitív hozadékai között az egészségmegőrzést, valamint annak stresszoldó hatását tekintik a legfontosabbnak a válaszadók. A sport kapcsolatépítő funkcióját ugyanakkor nem aknázzák ki, amit az is jelezhet, hogy a válaszadók csupán 22 százaléka vesz részt rendszeresen amatőröknek rendezett sporteseményen.

„Legyen szó akár nőkről, akár férfiakról, a jólét alapvető feltétele a rendszeres testmozgás. Ma, amikor sokan egész nap ülő testhelyzetben dolgoznak, ez leginkább a sportoláson keresztül valósítható meg” – emelte ki dr. Gál Andrea, a Testnevelési Egyetem docense. „A kutatás is bizonyítja, hogy a sportolást nem tehetik zárójelbe a munkahelyi kötelességek, sőt, az számos, a fizikumra és a személyiségre gyakorolt pozitív hatása révén még a sikeres munkakarrierben is kulcsszerepet játszik” – tette hozzá.

Támogató munkahely sokat segíthet

A kitöltők alig több mint harmadának (35%) a cége segíti anyagilag, hogy a dolgozóknak legyen lehetősége rendszeresen mozogni. Személyes vagy online sporteseményeket is csak a cégek harminckét százaléka szervez az alkalmazottak számára.

„A vezetők és a munkatársak jóléte egyértelműen hozzájárul a szervezet sikereihez, ebben pedig a sportnak is kulcsszerepe van” – hangsúlyozta Farkas Margit az EY Személyügyi Tanácsadás Üzletág partnere. „Mi az EY-nál rendszeresen ösztönözzük és segítjük kollégáinkat az aktív testmozgásban. Emellett az általunk tartott szervezet- és vezetőfejlesztési programokban is nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a döntéshozók – legyen szó akár nőkről, akár férfiakról – ne csak a céges elvárásoknak tudjanak maradéktalanul megfelelni, hanem a munka és a magánélet egyensúlyát is megtalálják” – tette hozzá.

Sport egy karrier kezdetétől a végéig

A tanulmány rávilágít arra, hogy a testmozgás egy nő karrierjének teljes szakaszában kedvező hatással lehet az előremenetelre. A válaszadók kétharmada (66%) szerint a hölgyeknek akkor is előnyt jelent a versenysportolói háttér, ha egy új állásra jelentkeznek, mivel az akaraterőt, fittséget, csapatszellemet és fegyelmet feltételez a pályázóról. Kevesebben vélekedtek viszont úgy, hogy a sportmúltat minden esetben ki kell emelni a szakmai önéletrajzban. Arra a kérdésre, hogy mivel inspirálhat egy élsportoló másokat a munkájában válaszként a kitartást, a kemény munkát, az elszántságot, valamint a célra való fókuszáltságot említették a leggyakrabban. A példakép és motiváló hatás több helyen is igazolást nyert, például a válaszadók 80 százaléka tartaná hatékonynak eredményes női sportolók előadóként vagy oktatóként történő bevonását női vezetőképzéseken.

A kutatásról

Az EY, a Testnevelési Egyetem és az Egyenlítő Alapítvány 2020 telén végzett közös online kutatásában 232 női döntéshozót kérdeztek meg. A válaszadók 56 százaléka több mint 10 éve dolgozik vezetői pozícióban, több mint 20 különböző szektort lefedve, 78% -a 40-59 közötti korosztályt képviselve.

Az Egyenlítő Alapítványról

Az Egyenlítő Alapítvány célja azoknak a változásoknak az elindítása és támogatása, amelyek eredményeként több női vezető lesz a magyar gazdasági, kulturális, akadémia, sport, tudományos és politikai életben. Négy kiemelt területre fókuszálunk: szabályozás, kapcsolatok és egymás támogatása, a láthatóság megteremtése, a mindennapok rossz viselkedési berögződéseinek csökkentése. Az Egyenlítő Alapítvány kiemelt szerepet kíván vállalni a nők és a férfiak közötti munkahelyi egyenlőtlenséget leküzdő változások elindításában. - www.egyenlitoalapitvany.org

A Testnevelési Egyetemről

A Testnevelési Egyetem Európa legrégebben alapított testkulturális felsőoktatási intézménye, mely a változó társadalmi-gazdasági igények figyelembevételével képes adaptálni hagyományait, kultúráját a tudásalapú társadalom új kihívásaihoz. Egyszerre jellemzi a tradíciók megőrzése és az állandó változás, megfelelés a kor megnövekedett követelményeinek. Az egyetem vezetőjének megfogalmazásában a TE küldetése olyan szakemberek képzése, akik a humán értelmiség részeként a sport legkülönbözőbb területein alkalmazható tudással, megfelelő gyakorlati tapasztalattal kimagasló emberi és szakmai teljesítményre képesek. Olyan sportágazati humánerőforrás fejlesztésre, tudás és szakértelem átadására összpontosít, amely kulcsszerepet kap a nemzet egészséges testi és lelki fejlődésében is, közreműködve ezzel nemcsak a magyar sport társadalmi, gazdasági és kulturális jövőképének, hanem a mindenkori társadalom életmódjának, életminőségének, egészségtudatos szemléletének alakításában. További információkért intézményünkről, kérjük, látogasson el honlapunkra.

Az EY-ról

Az EY egy jobban működő világ felépítésén dolgozik hosszú távú érték teremtésével ügyfeleink, munkatársaink és a társadalom számára, valamint a bizalom erősítésével a tőkepiacokon. Az adatok és technológiai ismeretek birtokában az EY sokrétű csapatai több mint 150 országban garantálják a megbízhatóságot, és támogatják ügyfeleink növekedését, átalakulását és működését. Az EY csapatai a könyvvizsgálat, a tanácsadás, a jog, a stratégia, az adó és a tranzakciók területén a legjobb kérdésekkel közelítik meg napjaink összetett problémáit, hogy megtalálják az új megoldásokat. Az EY név a globális szervezetre, illetve az Ernst & Young Global Limited egy vagy több tagjára utal, amelynek mindegyike önálló jogi személy. Az angliai székhelyű Ernst & Young Global Limited (company limited by guarantee) nem foglalkozik ügyfelek részére történő szolgáltatásnyújtással. A személyes adatok EY általi gyűjtésére és felhasználására vonatkozó információk, valamint az érintettek adatvédelmi jogszabályok szerinti jogainak leírása az ey.com/privacy címen érhetők el. További információkért szervezetünkről kérjük, látogasson el honlapunkra.

Kapcsolattartók

  • Császár Zsombor (EY): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Gál Andrea (Testnevelési Egyetem): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Mihók Ildikó (Egyenlítő Alapítvány): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!