Újabb 31 tiltott hatóanyag mérhető a Testnevelési Egyetemen
2021. február 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Újabb 31 tiltott hatóanyaggal bővült a Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratórium akkreditált mérése - tájékoztta a Testnevelési Egyetem honlapját, Prof. Dr. Martos Éva igazgató, miután sikeresen lezajlott a Központ akkreditációs eljárással összefüggő kötelező felülvizsgálata és az új módszerekkel bővített akkreditációja.

Az egynapos eljárás részben online, részben a laboratóriumban zajlott, melynek végeztével a Nemzeti Akkreditáló Hatóság minősítői kiemelték a laboratórium felszereltségét, a munkatársak szakértelmét, a gyorsaságot, pontosságot és az egyes tiltott anyagokra vonatkozó alacsony kimutatási határt. Gratuláltak ahhoz is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan minden vizsgált területet rendben találtak, hiányosság nem volt. 

Újabb 31 tiltott hatóanyag mérhető a Testnevelési Egyetemen

A mostani akkreditációval 97-re bővült az étrend-kiegészítőkben és egyéb élelmiszerekben kimutatott hatóanyagok száma. A Központ jelenleg minden olyan vegyületet ki tud mutatni, amely a legfrissebb WADA-statisztika alapján a pozitív doppingesetek akár egy százalékáért felelős volt.

"Külön figyelmet fordítunk azokra a komponensekre, melyek tiltólistára kerülését az indokolta, hogy étrend-kiegészítőkben is előfordult. Folyamatosan fejlesztjük módszereinket annak érdekében, hogy a WADA listán szereplő tiltott anyagok minél szélesebb körét tudjuk kimutatni" - nyilatkozta a profeszor asszony az akkreditációt követően. Martos Éva hozzátette:

"A Testnevelési Egyetemen várjuk a felelős gyártók, forgalmazók, sportági szakszövetségek és sportolók érdeklődését a vizsgálatok iránt, hiszen a doppingkockázat minimalizálásának egyetlen módja a laboratóriumi analízis."

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!