Online konferencia neves külföldi előadókkal
2021. március 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hogyan kezeljük a COVID-fertőzött betegeket a gyógyult koronavírus-fertőzöttek plazmájával és IVIg-gel? Erre a kérdésre keresik a választ, a járvány első éve után, immár konkrét tapasztalattal és kutatási eredményekkel az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Semmelweis Egyetem és a Testnevelési Egyetem munkatársai.

Online konferencia neves külföldi előadókkal

A szervezők az Egyesült Államokból, Lengyelországból és Németországból hívtak előadókat. Mindez kiegészülve a magyar szakemberek összegzésével és kerekasztal beszélgetésével pontos képet kíván kialakítani a koronavírus elleni leghatékonyabb terápiás módszer fejlődési lehetőségeiről.

Az Egészségügyi Világszervezet 2021. március 3-ig összesen 114,5 millió fertőzést, illetve 2,54 millió, a SARS-CoV-2 vírushoz (Covid-19) köthető haláleset regisztrált világszerte. A Magyarországon ismert halálesetek száma mára meghaladta a 15 000-et. Ahhoz, hogy a vakcinákra esetleg rezisztens mutáns vírusokkal nem is számolva a magyar lakosság legalább 60 százalékát aktív immunizációval védetté tegyük a fertőzéssel vagy betegséggel szemben, minimum több hónapra van szükség.

A gyógyult betegek plazmáját felhasználó plazma-, illetve az intravénás immunoglobulin (IVIg)-terápia, amelyet nem csak klinikai vizsgálatokban lehet használni, alapvetően a passzív immunizáció elvét követi. A módszereket jóval specifikusabban és hatásosabban lehetne alkalmazni, amennyiben sikerülne azonosítani a tünetmentes fertőzés lefolyásáért felelős tényezőket.

Magyarországon a gyógyult betegek plazmájával jelenleg két konzorcium is folytat klinikai vizsgálatot. A Semmelweis Egyetem vezetésével folytatott vizsgálat során eddig 350, Covid-19 betegségben szenvedő beteget kezeltek több mint 600 egység plazmával.

A plazma- és az IVIg-terápiát ki kellene terjeszteni az orvosi gyakorlatra is.

  1. Az eddig beadott plazmaegységek száma és az ijesztő halálozási adatok közötti óriási eltérés miatt
  2. A jelenleg ismert terápiás hatás szerint is hatékony plazma IVIg kezelés eredményessége miatt - ezt mutatják az eddigi áttekintések
  3. A donorplazma vagy a IVIg eddig kihasználatlan komplement aktivációt (és következményes citokinvihart) gátló hatása miatt

Valamennyi COVID osztály számára hasznos lehet a webináron való részvétel, hogy az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok alapján tudják alkalmazni a plazma- és az IVIg-terápiát és ezzel minél több emberéletet lehessen megmenteni.

Az angol nyelvű szekció programja (moderátor: Prof. Dr. Lacza Zsombor)

  • 14.00 Prof. Dr. Milan Basta, a Biovisions Inc. (Egyesült Államok) elnöke: A nagydózisú intravénás immunoglobulin (IVIg) alkalmazása, mint a komplement aktiváció modulátora: érvek a Covid-19 elleni bevetés mellett
  • 14.15 Prof. Dr. Krzysztof Tomasiewicz, Lublini Orvosi Egyetem, Lengyelország: A COVID-19 betegségben használt konvaleszcens plazma és specifikus immunglobulin indokoltsága, és a velük szerzett klinikai tapasztalatok
  • 14.30 Dr. Ulrich Gockel, Biotest AG, Németország: Pentaglobin, Trimodulin – IgGAM a hatékonyabb IVIG kritikus állapotú COVID-19 betegeknek.
  • 14.45 Dr. Martin Reinecke, Biotest AG, Németország: Convaleszcens plazma kezelés Covid-19-ben
  • 15.00 Megbeszélés angol nyelven

A magyar nyelvű szekció programja: 

  • 15.20 Kerekasztal-beszélgetés a konvaleszcens plazmával gyógyító-kutató orvosokkal. Moderátor: Prof. Dr. Lacza Zsombor (Testnevelési Egyetem, tudományos rektorhelyettes). Résztvevők: Dr. Nagy Sándor (Országos Vérellátó Szolgálat, szakmai főigazgatóhelyettes), Dr. Szlávik János (Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, főorvos), Prof. Dr. Müller Veronika (Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika, igazgató), Prof. Dr. Tordai Attila (Semmelweis Egyetem, Transzfuziológiai Tanszék vezető), Prof. Dr. Nacsa János (Országos Vérellátó Szolgálat, kutatási és fejlesztési igazgató).
  • 15.50 Következtetések - A konvaleszcens plazma és IVIg kezelés irányelvei a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok és klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján

Az ÉLŐ WEBINAR időpontja: 2021. március 8., 14.00 (Közép-európai idő szerint). Amennyiben nem sikerül csatlakozni, kérjük, jelezze a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen. 

A részvétel ingyenes. További csatlakozási részletek a gesztor szervezetek, azaz az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság és a Testnevelési Egyetem honlapján.

Kérdéseiket az előadókhoz a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mal címre küldjék!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!