Új szakaszába lépett a Testnevelési Egyetem (TE) és a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) 2019 őszén induló, Sporttáplálkozás a jobb teljesítményért elnevezésű közös programja. A Prof. Dr. Martos Éva, a TE Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai vezetője által eddig megtartott, oktatási célú előadások után immár személyes találkozókon vesznek részt a sportolók, és dietetikus szakemberektől kaphatnak egyénre szabott tanácsokat.
kép: NEKA
A kezdeményezés lényegéről, valamint az együttműködés új szakaszáról így nyilatkozott a 140 kézilabdázót foglalkoztató NEKA hivatalos internetes oldalának Martos Éva: „A szervezett elméleti képzések, oktatások, kóstolóval egybekötött receptajánlások, hírlevelek, infografikák valamennyi célcsoportnak, edzőnek, sportolónak, konyhai személyzetnek szóltak egy meghatározott tematika szerint, a sporttáplálkozás speciális szempontjait figyelembe véve. Azt gondoltuk, ha ezeket az alapokat az érintettek elsajátítják, összességében a teljesítmény javulásához vezet, hiszen a táplálkozást alárendelik a sporttevékenységnek. Ami pedig a program új szakaszát illeti, az egyéni tanácsadás fontos. Az edzők kiválasztottak húsz sportolót, akiknél fontosnak tartották, hogy a testösszetétel megfelelő legyen, többek között izomtömeg-növelésre vagy testzsírtartalom-csökkentésre van szükség, akiknél esetleg a többször jelentkező fáradtság megfelelő táplálkozással vagy folyadékpótlással megszüntethető. A személyes találkozón a szakemberek figyelembe veszik a januári InBody-mérések eredményeit, a fiatalok eddigi táplálkozási szokásait, felhívják a figyelmet a legfontosabb hibákra. Ezek a beszélgetések később online vagy e-mail formájában folytatódhatnak, természetesen attól függően, kinek milyen segítségre és mennyi időre van szüksége a kívánt cél eléréséhez.”
A TE professzora hangsúlyozta: az élelmezésvezető által összeállított étlapokat rendszeresen értékelték, és javaslatokat tettek az esetleges változtatásokra. A NEKA kézilabdázói ugyanis fiatalok, akik különböző táplálkozási környezetből érkeztek, és csak úgy lehet eredményt elérni, ha az egész táplálkozási környezet a fejlődésüket szolgálja.
- Hírek
- Büszkeségeink
- Hallgatói hírek
- Tudományos hírek
- TDK hírek
- Pályázati hírek
- TFSE hírek
- Archívum
- Eseménynaptár
Archívum
-
2025
-
2024
-
2023
-
2022
-
2021
-
2020
-
2019
-
2018
-
2017
-
2016
-
2015
-
2014
-
2013
-
2012
-
2011
-
2010
-
2009
-
2008
-
2007
-
2006
-
2005
-
2004
-
2003
-
2002
-
2001