A lelki benzinkút fontossága – beszélgetés Dr. Lénárt Ágotával
2021. március 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Immár egy éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal, valamennyien látjuk, érezzük, milyen kedvezőtlen hatást gyakorol a nehéz helyzet a mindennapjainkra. A sportolók életét is alapvetően befolyásolja a járvány, hiszen a COVID, valamint a vele járó szigorítások és tiltások miatt már eleve a tervezés is nehezebben kivitelezhető. E témával kapcsolatban Dr. Lénárt Ágotával, a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetőjével, hazánk népszerű és elismert szakemberével beszélgettünk.

A lelki benzinkút fontossága - beszélgetés Dr. Lénárt Ágotával

fotó: iszeged.hu

Mik a tapasztalatai, hogyan élik meg a sportolók a tavaly március óta tartó, most újra felerősödő,  nyugodtan mondhatjuk, rettenetes időszakot?

Számukra egyértelműen a bizonytalanság jelenti a legnagyobb csapást – válaszolta érdeklődésünkre Dr. Lénárt Ágota. – Ebben a helyzetben ugyanis nem lehetnek biztosak benne, részt tudnak-e venni az adott versenyen, vagy egyáltalán lesz-e verseny. Felütheti a fejét az aggodalom és a szorongás, hogy fertőzöttek lesznek-e, márpedig ez a nyomasztó érzés hatással lehet a teljesítményre, az eredményességre. Az a legrosszabb az egészben, hogy a COVID-ra nincs forgatókönyv.

Ezt hogy érti?

Itt van például az árvíz. Nyilván az is nagy csapás, de ismerjük a menetét: jön a víz, aztán elvonul, újratervezünk és újraépítünk. Pontosan tudjuk, mi után mi következik. A COVID esetében sajnos nem látjuk a végét, annak kimenetelét, jóllehet a vakcinák révén bizonyosan javul majd a helyzet világszerte.

A karanténidőszak mennyire vetette, illetve veti vissza a teljesítményt?

Létezik olyan, hogy karanténfáradtság, ami nem csupán a sportolóknál, hanem mindannyiunknál előfordulhat. Ilyenkor azt érezzük, mintha házi őrizetben lennénk, ami tartósan rányomhatja bélyegét hétköznapi dolgainkra. Nem vagyunk egyformák, mindannyiunknál máshogyan jelentkezik a megküzdési mechanizmus vagy a talpra állási képesség, ilyenkor szükséges a társas támasz. Furán hangzik, de tényleg így van az élsportolók esetében, hogy sokat segíthet lelki megnyugvásuk érdekében az általuk csak lelki benzintkútnak hívott attitűd. Ez azt jelenti, hogy végiggondolják, milyen eredményeket és célokat értek el a múltban, illetve milyen célokat kívánnak még megvalósítani, és ezekből merítenek erőt. Ez a hozzáállás rengeteget segíthet. Sportolónak és nem sportolónak egyaránt.

A bezártság, a különböző korlátozások adott esetben előhozhatnak pozitív változásokat?

Pszichológiai szempontból hogyne! A COVID lehetőséget kínál a lelassulásra, a tervek és a célok átgondolására, vagy akár arra is, hogy belevágjunk egy idegen nyelv megtanulásába, elsajátításába. De például arról is van tudomásom, hogy egy sportoló azáltal töltődött fel, hogy kipróbálta a konyhaművészetet, és örömmel tapasztalta, milyen jól megy neki a főzés, amit korábban nem is feltételezett magáról. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a más, eddig talán ismeretlen területeken elért sikerek nem csupán a lelkünkre, hanem sportolók esetében a teljesítményre is kedvező hatást gyakorolhatnak. Úgyhogy ne bomlasszuk magunkat az úgysem sikerül gondolatával, ne is nyúljunk az üveghez gondjaink megoldását attól remélve, hanem igyekezzünk itt, ott, amott sikereket elérni. Mérjük fel az adott helyzetet, és vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk belőle kihozni a lehető legtöbbet!

Végezetül árulja, kérem, van-e, lehet-e magyarázata a nézők nélkül rendezett mérkőzéseken tapasztalt színvonalesésnek? Konkrétan a labdarúgásra gondolok, mert ha megnézzük, az európai topbajnokságban, sőt a Bajnokok Ligájában is elszaporodtak a kevésbé látványos és szórakoztató meccsek.

Nem véletlen, hogy egyre több lelátón helyeznek el képeket, vagy játszanak mérkőzés közben szurkolói hangot a stadionokban. Ez az úgynevezett modellezés, és ilyenkor hatványozottan felértékelődik az edzők pszichológiai és pedagógiai érzéke, egyúttal a felelőssége. Egy egész csapatot kell ugyanis fölkészíteniük arra az edzéseken, hogy amikor elérkezik a mérkőzés napja, ne befolyásolja őket a több tízezer szurkoló hiánya, hanem minden idegszálukkal a saját teljesítményükre koncentráljanak.

 

Kamler János 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!