Vérplazmaadásra várják a TE parkolójában a jelentkezőket!
2021. március 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A súlyos COVID-19 betegek kezelésének leghatékonyabb, és máig egyetlen bizonyított módja a plazmaterápia, amely életeket menthet. Az oltás a végleges megelőzés, a plazmaterápia pedig a már beteg emberek gyógyítását segítő hatékony terápia. A szérum kizárólag a gyógyult betegek véréből állítható elő, ezért kulcsfontosságú, hogy közülük minél többen vegyenek részt plazmaadáson. A Testnevelési Egyetem figyelemfelhívó akciót indít annak érdekében, hogy minél több gyógyult ember adjon vérplazmát az új betegek gyógyítása érdekében.

A koronavírus berobbanó harmadik hulláma kiugróan megnövelte a kórházi ellátást igénylő betegek számát. Az ő kezelésükre továbbra is kevés célzott terápiás lehetőség érhető el. A vakcinálás jó tempóban folyik Magyarországon, ami a legfontosabb, de azzal párhuzamosan még sokáig szükség lesz a betegeket támogató terápiára.

Az oltást fel kell venni, ez az alap és az tudja hosszútávon megoldani a járványhelyzetet.  Azonban emellett, a sajnos igen nagyszámú beteg számára a leghatékonyabb támogató terápia továbbra is a vérplazmaterápia – említette meg Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese. – A betegek számára kulcsfontosságú tehát, hogy minél több gyógyult vegyen részt a plazmaadáson, hiszen csak az ő vérükből készülhet el az életmentő szérum – emelte ki a kutatóorvos.”   

Koronavírus élsportolók vére segíthet a fertőzötteken

A Testnevelési Egyetem tavaly áprilisi vérplazmaadásán Kapás Boglárka is mintát adott (Fotó: Vidor Gergely) 

A vérplazmaadásra a Testnevelési Egyetem hallgatói és munkatársai mellett külső érdeklődők is jelentkezhetnek, de az ő esetükben regisztrációra van szükség, amelyet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetnek meg. Akik nem az Egyetem polgárai kérjük, csak visszajelzés esetén, a megadott időpontban érkezzenek az Egyetem területére.  

Csak azok jelentkezzenek, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és a tünetek megjelenése után eltelt legalább 4 hét, vagy a gyógyulás után minimum 2 hét. Vérplazmát minden, a vírusból kigyógyult személy adhat, attól függetlenül, milyen tüneteket mutatott nála a fertőzés, vagy mennyire volt súlyos a betegség lefolyása – azok is tehát, akik a nem szorultak kórházi kezelésre.

A plazmaadásra jelentkezőknél először vérvételre kerül sor, melyre a Testnevelési Egyetem új Központi Épülete alatti parkolóban várják a résztvevőket az OrthoSera szűrőbuszánál (bejárat a MOM Parkkal szembeni sorompónál, az Alkotás utca felől).

Időpont: 2021. március 17. (szerda), 10.00 és 13.00 között.

Cím: 1123 Budapest, Alkotás utca 44.

A vérvételre nem szükséges éhgyomorral érkezni, ugyanis kizárólag abból a célból vizsgálják meg a mintákat, hogy elegendő antitest található-e bennük. Más betegségekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés esetén is eltérő, mennyi ellenanyagot termel a szervezet, a hatékony plazmaterápiához pedig szükséges, hogy ennek szintje meghaladjon egy bizonyos értéket – említette meg Dr. Lacza Zsombor. A vérvételre nem kell előzetesen jelentkezni, ám mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint vigye magával a PCR-vizsgálatról szóló leleteit. 

Első alkalommal minden jelentkezőtől 1 kémcsőnyi vért vesznek le, ennek vizsgálata után pedig külön értesítik azokat, akik a vérükben található ellenanyag szintje alapján alkalmasak plazmaadásra. A vérplazma-vétel eljárása gyakorlatilag hasonló a véradás folyamatához, ám ennek során a vérnek csak a sejtes elemek nélküli, fehérjéket és antitesteket is tartalmazó részét használják fel.

Segíts másoknak plazmaadással!

illusztráció: freepik.com

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!