Felfüggeszti tevékenységét a FISU orosz elnöke!
2021. március 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az orosz sportolókra és az orosz sportra kiszabott büntetés miatt jövő decemberig nem látja el feladatait a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) élén Oleg Matytsin. 

A FISU keddi közlése szerint Matytsin, aki Oroszország sportminisztere, 2022. december 17-én folytatja majd a munkát a szövetségnél, az elnöki feladatokat addig az első alelnök, Leonz Eder látja majd el.

Felfüggeszti tevékenységét a FISU orosz elnöke

fotó: Nemzeti Sport

Az orosz sportvezető elnöki mandátuma 2023-ban jár majd le, így a 2023-as téli és nyári Universiadén is elnökként vehet majd részt a visszatérését követően.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én hagyta jóvá Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

(MTI)

Utolsó módosítás: 2021. július 1. 15:14
nyomtatás
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!