A Magyar Állami Operaház művészei is vérplazmát adtak
2021. április 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Állami Operaház számos koronavírus-fertőzésen átesett művésze és munkatársa részvételével, önkéntes felajánlásával zajlott szerdán az Eiffel Műhelyház központi csarnokában véradással egybekötött előszűrés. A vérvételt követően az orvosi csapata kimutathatja, kiknek a vérében termelődött kellő mennyiségű ellenagyag ahhoz, amely elegendő a súlyos koronavírus-fertőzöttek gyógyítására.

A Testnevelési Egyetem és az OrthoSera Kft. figyelemfelhívó kampányt indított, amelynek célja, hogy minél több, a koronavírus-fertőzésen átesett ember adjon vérplazmát a COVID19-betegek támogató terápiájára. Mint ismert, a vérplazmaterápia a súlyos fertőzöttek leghatékonyabb terápiás lehetősége és máig egyetlen bizonyított módja, és a szérum kizárólag gyógyult betegek véréből állítható elő.

 A Magyar Állami Operaház művészei is vérplazmát adtak

Vérplazmaadással segítettek a Magyar Állami Operaház művészei (fotó: Vidor Gergely)

Az Eiffel Műhelyházban rendezett előszűrésén az Opera több 20 munkatársa részt vett, köztük elismert művészek is.

A reggeli órákban az idén Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett magánénekesnő, Rácz Rita majd a többek közt a Mozart Varázsfuvolájának Paminájaként is ismert, Szemere Zita is vért adott, remélhetőleg ezzel is segítve több súlyos koronavírus-fertőzött mielőbbi felgyógyulását.

A Magyar Állami Operaház művészei is vérplazmát adtak

Rácz Rita operaénekes (fotó: Vidor Gergely)

A művészeket a Magyar Állami Operaház munkatársai követték. A felajánlásban és a segítségnyújtásban élenjáró, a plazmaterápiát végző csapat munkáját több alkalommal is segítő operaházi felajánlások lényegét, Szemere Zita foglalta össze találóan, amikor elmondta:

„Ha lehet, segítünk. Nekünk egy perc, de bízom abban, hogy ezzel az egy-egy perccel több életet is megmentünk!” .    

A Magyar Állami Operaház művészei is vérplazmát adtak

Szemere Zita művésznő az Eiffel Műhelyházban (fotó: Kummer János/Magyar Állami Operaház)

A vérplazma-terápia kampány kutatási projektvezetője, a TE tudományos rektorhelyettese, Dr. Lacza Zsombor kutatóorvos kiemelte:

„A koronavírus-járvány megfékezésében és legyőzésében elsősorban a védőoltás jelent megoldást, de a járvány harmadik hullámában még most is rengeteg súlyos koronavírus-beteget ápolnak kórházban. Számukra a leghatékonyabb támogató kezelés továbbra is a vérplazmaterápia éppen ezért a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését továbbra is várjuk a www.donornakjelentkezem.hu oldalon. Ahogy az Opera munkatársai, ugyanígy bárki segíthet.”

A Magyar Állami Operaház művészei is vérplazmát adtak

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!