Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján
2021. június 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról 2010 óta a nemzeti összetartozás napján emlékezünk meg. A Testnevelési Egyetem és a TF Műhely tagjai idén is műsorral készültek, emlékezve a hazánkra erőszakolt békeszerződésre és annak következményeire.

Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró békeszerződések Magyarországra erőszakolt rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyar Királyság és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság új határait.

Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az őshonos magyar népességből 300 ezer fő került Ausztriához, 3,5 millióan Csehszlovákiához, 5,3 millió ember Romániához és 4,1 millióan Jugoszláviához. A döntés 23,4 millió lakost érintett, Magyarországon az összmagyarság alig kétharmada, 7,6 millió fő maradt.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Nemerkényi Krisztina tanárnő szervezésében a TF Műhely a 101. évforduló alkalmával is megemlékezik az eseményről, amely itt tekinthető meg.

"Magyarrá csak a szív tesz és a lélek..." - a TF műhely ünnepi megemlékezése a Nemzeti Összetartozás Napján.

  • Alföldi Géza: Magyarnak lenni (Kurucz Anita)
  • Republic együttes: Ezt a földet választottam (Zsadon Fanni)
  • Magyari Lajos: Nem a fenyők (Laskovics Tímea)
  • Misztrál együttes: Kárpátalja (Bozi András)
  • Márai Sándor: Halotti beszéd (Fülöp Veronika)
  • Mezőségi tánc (Teleki Blanka és Bertalan Márton)
  • Bartis Ferenc: És mégis élünk... (Jákfalvi Anett)
  • Lecsó Sz.–Nyerges A.: Nélküled (a TF Közösségének tagjai: Bali Zorka, Balogh Boglárka, Fricska Martin, Hamar Pál, Kertész Tímea, Lőkös Dániel, Mikolovics Zsuzsa, Nemerkényi H. Krisztina, Sebestyén László, Sturm Anita, Takács Marika, Vízkeleti László)

Köszönet minden résztvevőnek!

A műsort összeállította: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, a TF műhely alapítója és művészeti vezetője. Vágó: Varga Ferenc.

Technikai okok miatt két műsorszám kimaradt, de a felvétel végén látható műsorlapon ezek is szerepelnek.

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!