Világrekorddal repül Tokióba Ekler Luca!
2021. június 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pályafutása első paralimpiájára készül a Testnevelési Egyetemen tanuló Ekler Luca, nem is akárhogyan. A 22 esztendős sportoló a Bydgoszczban megrendezett paraatlétikai Európa-bajnokságon 3 érmet nyert, és távolugrásban megvédte bajnoki címét, 551 cm-es világrekordjának beállításával.

A magyar paraatléta-válogatott június 1. és 5. között Európa-bajnokságon szerepelt a lengyelországi Bydgoszczban, ahol a világ- és Európa-bajnok Ekler Luca tarolt, hiszen két aranyérme mellé további egy ezüstöt gyűjtött, valamint Biacsi Ilona szerzett még egy harmadik helyezést.

Az éremgyűjtést a paralimpiai ezüstérmes Biacsi Ilona kezdte, aki 1500 méteren T20-as kategóriában a harmadik helyen végzett. Az Eb további része a világ- és Európa-bajnok Ekler Lucáról szólt, aki sokszínűségét ismét megmutatta, hiszen előbb 100m T38-as kategóriában lett második, majd távolugrásban, a saját világcsúcsának beállításával védte meg Európa-bajnoki címét. Szalma László tanítványa az i-re a pontot az utolsó versenynapon, 400 méteren tette fel, amikor a világ legjobb idejével nyerte a futamot.

Világrekorddal repül Tokióba Ekler Luca

Három érem és remek forma az olimpia évében: Gratulálunk Ekler Lucának! (Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság

„Gyermeki izgalommal várom az olimpiát, hiszen ilyenben még sohasem volt részem. Ruhapróbák, forgatások, no meg edzések – igencsak mozgalmas időszak ez. És egyre csak közeledik a rajt, már nagyon várom” – mondta hétfői megkeresésünkkor Ekler Luca.

Rendkívül ritka, hogy egy-egy paralimpikon több versenyszámban is induljon, márpedig ő nem csupán elindulni szeretne, hanem egyúttal kimagasló eredményt elérni.

„Hogy őszinte legyek, nem éremben vagy az érmek számában gondolkodom a tokiói játékok kapcsán, hanem ugyanúgy, mint minden versenyem előtt: túlszárnyalni az addigi legjobb eredményemet.”

Nos, ha ez sikerül, szinte biztosak lehetünk a zajos sikerben, a szombathelyi élsportoló ugyanis távolugrásban és március végétől immár 400 méteres síkfutásban is világcsúcstartó a kategóriájában.

Az atléta mindeközben a tanulásban is élen jár. A rekreációszervező-egészségfejlesztő diplomája már megvan a Testnevelési Egyetemen, jelenleg pedig az edzői mesterképzésre jár.

„A versenysporttal általában nem könnyű összeegyeztetni a tanulmányokat, de nyilván könnyebbség számomra a mesterképzés levelező szakos elindítása. Mindamellett az élsport sok minden más mellett arra is megtanított, hogyan osszam be az időmet a lehető legjobban, ezzel sohasem volt problémám” – tette hozzá Ekler Luca, akinek három öccse közül Bendegúz szintén a Testnevelési Egyetem hallgatója.

A 2019-es esztendő legjobb magyar női parasportolójának megválasztott atlétának ezúton kívánunk sikeres felkészülést az olimpiáig hátralévő időszakban, a versenyei kapcsán pedig azt, amit ő remél önmagától: megdönteni az eddigi legjobb eredményeit!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!