Ekler Luca, az erőt adó világklasszis
2023. augusztus 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tízévesen stroke-ot kapott, huszonnégy évesen pedig négyszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és egyszeres olimpiai bajnok paraatlétikában. Két diplomát szerzett a TF-en, szeptembertől két egyetemen tanít majd, és készül a 2024-es párizsi paralimpiára.

Ő Ekler Luca, aki előtt nem csupán versenytársai hajolhatnak meg.

Alig több mint egy hete ért véget a párizsi paraatlétikai világbajnokság, amelyen 200 és 400 méteres síkfutásban, valamint távolugrásban arany-, 100 méteres síkfutásban ezüstérmet szerzett kategóriájában, előbbi két számban ráadásul világcsúccsal. Ez volt pályafutása eddigi legjobb versenye?

Igen, talán mondhatjuk – válaszolta érdeklődésünkre Ekler Luca, a TFSE 24 éves paraatlétája, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem inkluzív sportoktató szakirányú képzésének szakfelelőse, a magyar sport világklasszisa. – Biztosan nehéz lesz még egy ilyen versenyt összeraknom, tényleg minden klappolt, pedig a nyolc nap közül ötön is szerepeltem előfutamokkal, döntőkkel. Mindamellett nagyon büszke vagyok életem első Európa-bajnokságára és paralimpiájára is.

Jövőre Párizsban  újra paralimpiát rendeznek, ott hány számban vállalja az indulást?

Kétszáz méteren biztosan nem, mert az nem része a paralimpiai programnak. Nyilván sok függ majd a felkészüléstől, az alapozástól, de edzőmmel, Szalma Lászlóval úgy tervezzük, hogy száz- és négyszáz méteres síkfutásban, valamint távolugrásban állok rajthoz. A paralimpián szeretném megközelíteni az idei világbajnokságon elért eredményeimet.

Hogyan viszonyulnak önhöz a versenytársak, milyen a megítélése sportágában? Különösen most, hogy kategóriájában valósággal letarolta a mezőnyt a világbajnokságon.

Egyikük nemes egyszerűséggel machine-nek, vagyis gépnek nevezett, amikor meglátta, hány számban indulok, a brit lány pedig, akivel nagyon jóban vagyok, az aranyérmem megszerzését követően meghajolt előttem, s utána ölelt át. Egyébként egy másik kategóriában szereplő magyar lány, Luterán Petra is azokban a számokban indult, mint én, sőt volt, aki öt versenyszámban állt rajthoz és mindegyiket megnyerte.

Hogyan és mikor alakult ki önben ez az elképesztő akaraterő? Tízéves korában, amikor stroke-ot kapott, és lebénult a bal oldala vagy még azt megelőzően?

Parasportolói pályafutásom során. Bár alapvetően visszahúzódó természetű voltam, mindenkinek meg akartam mutatni, hogy fogyatékosságommal együtt is képes vagyok nagy eredményeket elérni. Nem csupán sportolóként jellemző rám ez a mentalitás. Társasjátékban, az érettségin és a TF-en is maximalista voltam, illetve vagyok. Az érettségim és a két diplomám jeles lett, a TF-en előbb rekreáció alapszakon, majd atlétika-szakedző mesterszakon végeztem. Szeptembertől két egyetemen tanítok majd. Sohasem elégszem meg a jóval, mert annál is lehet jobb.

Sikert sikerre halmoz a civil életben és a sportpályán egyaránt, az ilyen képességű emberekre mondhatjuk, küldetésük van e világon. Ön érzi ezt magában?

Ha a versenyzésem vagy az eredményeim miatt akár csak egy ember is motivációt kap, már megérte csinálnom. A párizsi világbajnokság idején egy utánpótláskorú atléta írt nekem, hogy mennyire felnéz rám, s idehaza én jelentem neki a legnagyobb motivációt. El sem tudom mondani, mennyire jólestek a szavai. Szerencsére egyre több sikeres sportolónk van Magyarországon, pályafutásuk, akaraterejük és elhivatottságuk példaként szolgál a fiatalok előtt, e szemlélet átadása szerintem a sportolói karrier egyik legcsodálatosabb része. Február huszonkettedike a Magyar Parasport Napja, és örömmel tölt el, hogy egyre több sportoló látogat el oktatási intézményekbe ezen a napon, hogy életükről, szemléletükről meséljenek, egyszersmind erőt, motivációt adjanak a fiataloknak. Minél kisebb korban célszerű az érzékenyítés, hiszen a gyerekek nem kapnak képzést a fogyatékosságról, illetve annak megközelítéséről. Rendkívül hasznos lenne a parasporttal foglalkozást beépíteni a jövő sportszakembereinek képzésébe.

Tervezi a családalapítást?

Beszéltünk már róla a barátommal, tervben van. Vélhetően valamelyik paralimpiai ciklust követően.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!