Minden egy helyen a díjugratásról!
2020. július 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A díjugrató lovas kiképzése címmel megjelent Zupán Péter alkotása, amelyet bátran nevezhetünk forradalmi, vagy ha úgy tetszik, hiánypótló szakkönyvnek. A Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoportjának szakmai vezetője csaknem öt évtizede foglalkozik lovakkal, oktatással pedig húsz éve, ha van valaki, akitől a megtanulható anyagnál is többet lehet megtudni, akkor ő – valójában ez a cél vezérelte könyve megírásakor.

„Egyre népszerűbb idehaza lovassport, azon belül is a díjugratás, a szakemberképzés azonban még gyerekcipőben jár. A könyv megírásával arra vállalkoztam, hogy legyen kézzelfogható és közérthető szakmai levonata a díjugrató képzésnek” – mondta a szerző, aki természetesen maga is díjugrató, egyebek mellett számos csapat magyar bajnoki címmel, valamint nemzetközi nagydíjgyőzelemmel büszkélkedhet.

Minden egy helyen a díjugratásról

Forrás: Nemzeti Sport

A díjugratás jószerével kortalan, ezért is népszerű sportág, de – ahogyan a könyv felhívja rá a figyelmet – nem mindegy, hogy lovagolunk-e vagy csak ülünk a lovon. Zupán Péter elkalauzol minket a díjugratás rejtelmeibe.

"Csodálatos érzés, amikor ló és lovasa, élvezve a verseny által állított követelményeket szinte „kegyelmi" állapotban hajtja végre a feladatokat. Minden könnyedén történik, jól jönnek a távolságok, lovunk a legapróbb segítségekre is készségesen reagálva, kiváló technikával hajtja végre az ugrásokat. De hogyan jutunk el idáig? Ez az írás a helyes út és a zsákutcák, valamint az általam eddig oktatott több mint háromszáz lovas képzése során szerzett tapasztalatok kikristályosodott módszerét foglalja össze. Szigorú alapelvekre támaszkodva, azokat részletesen tárgyalva olyan gondolkodásmódot jelenít meg, ami a tudatos, eredményre törekvő lovas képzésének elengedhetetlen eleme."

A könyvről bővebben ITT olvashatnak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!