Megragadni az NB II-ben!
2017. június 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mint ahogyan mi is beszámoltunk már róla, Prukner László, egyetemünk mestertanára ragyogó idényt zárt a budafoki focicsapat vezetőedzőjeként, hiszen együttesével bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe (ott a későbbi győztes Ferencváros állította meg), az NB III-ból pedig feljutott az NB II-be, vagyis a másodosztályba.

Megragadni az NB II-ben

Ennek apropóján készült cikk a tanár úrral, aki a Nemzeti Sport Hajrá, foci! mellékletének nyilatkozott. Az alábbiakban az NS írását olvashatják!

November végén a Szigetszentmiklós nyert (2–1) Budafokon, s hatpontos előnyre tett szert a fővárosi együttessel szemben. Ekkor kevesen gondolták, hogy Prukner László edző csapata végül tizenegy pontos előnnyel nyeri meg a bajnokságot – a Pécsi MFC előtt.„Az ősszel sokáig a egységes Szigetszentmiklós vezette a mezőnyt, és amikor vereséget szenvedtünk, pontegyenlőség helyett tovább nőtt a hátrányunk – kezdte Prukner László, a Budafoki MTE edzője. – Picit talán a klub is elbizonytalanodott a csapattal kapcsolatban, utána viszont következett hétközi Videoton elleni Magyar Kupa-mérkőzés, amely mindent megváltoztatott.”

Az NB III-ban szereplő együttes ugyanis meglepetésre 2–1-re legyőzte a Videotont a Promontor utcában. A győzelem hatalmas lökést adott az együttesnek, a siker a téli felkészülésre és a tavaszi idényre is kihatott.„

Sokkal egységesebben futballoztunk, s a kupagyőzelemtól kezdve minden játékosban több erő és hit volt, mint korábban. Tavasszal mindössze két döntetlent játszottunk, a többi mérkőzésünket megnyertük, míg a Szigetszentmiklós teljesítménye visszaesett az őszihez képest. A Magyar Kupában az elődöntőig jutottunk, márpedig a kupasikerek tovább erősítettek minket a bajnokságban.”

Vélhetően a következő szezonban is a Kaposvár, a Ferencváros és a Zalaegerszeg korábbi vezetőedzője irányítja a csapatot, a keretből egyelőre senki nem távozott, ugyanakkor biztosra vehető, hogy lesznek érkezők. Igaz, nem feltétlenül szakmai szempontok miatt. Az MLSZ iránymutatása alapján ugyanis a következő NB II-es szezonban két 1997-ben, valamint két 1998-ban született játékost is pályára kell küldeni, amennyiben a klub nem akar elesni a központi támogatástól.

„Kényszerpályán mozgunk, mert a klub legtehetségesebb fiataljait a nagyobb egyesületek már korábban elvitték, ezért nincs olyan utánpótlás bázisunk, amelyről meríthetnénk. Mindig is bátran nyúltam a fiatalokhoz, Kaposváron és a Ferencvárosnál is többet beépítettünk a csapatba, de a folyamat nem egyik pillanatról a másikra történik. Korábban idejében tudtuk, a következő idényben kit viszünk fel az első csapathoz, először szoktattuk az új környezethez, a felnőtt futballhoz, az öltözői közeghez, ha rossz napja volt, lecserélhettük. Ezúttal erre nincs lehetőség, ha lecserélem a fiatalt, a szabályok miatt ugyanolyan idős játékost kell beállítanom a helyére. Meggyőződésem, futballunk ezzel a rendszerrel tévúton jár, torzítja a fiatalok értékrendjét, mert nem kell megküzdeniük a csapatba kerülésért.

”Bár a keret kialakítása folyamatban van, az 56 esztendős szakvezető állítja, nem a kiesés elkerülése lesz az újonc célja, mert úgy van értelme elkezdeni a bajnokságot, ha minden mérkőzésen nyerni akarnak.

fotó: fradi.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!