A TF díszdoktorrá avatták Li Csi Fenget
2024. április 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 24. Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia nyitó napján kapta meg díszdoktori oklevét intézményünk korábbi munkatársa, prof. dr. Muhammad Li Csi Feng, a malajziai Ázsiai Mozgásgyógyászati Egyetem igazgatója.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 51. díszdoktorává választották a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán doktorált prof. dr. Muhammad Li Csi Fenget, a mozgásgyógyászat világszerte elismert szaktekintélyét, intézményünk korábbi munkatársát. Az erről szóló határozatot az egyetem Szenátusa hozta meg még tavaly szeptemberben, ám az ünnepélyes átadó ünnepségre április 24-én, a 24. Nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia nyitónapján került sor az Athén teremben.

A szűk félórás eseményen tiszteletét tette prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes.

Elsőként Radák Zsolt köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, Li Csi Feng nemcsak Magyarországért, hanem hazájáért, Malajziáért is sokat tett, utalva ezzel arra, hogy 2003-ban nálunk, a TF-en, egész pontosan a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett doktori fokozatot summa cum laude minősítéssel, és hosszú éveken át intézményünk munkatársaként tevékenykedett. Visszatérve hazájába többek között tanácsadóként segítette, illetve segíti országa kormányát.

Sterbenz Tamás köszöntőjében rámutatott, Li Csi Feng – aki a Nemzetközi Mozgásgyógyászati Tudományos Bizottság igazgatójaként is dolgozik – kiemelkedő módon járult hozzá a sport fejlődéséhez, hozzátéve, hogy olyan elődök társaságába került, mint Juan Antonio Samaranch, a NOB egykori elnöke, Joao Havelange, a FIFA egykori elnöke vagy éppen Primo Nebiolo, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség néhai elnöke.

A TF díszdoktorrá avatták Li Csi Fenget 1

Ezután a Semmelweis Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professor emeritusa, dr. Berkes István ortopéd- és sportorvos köszöntötte a frissen avatott díszdoktort. Elárulta, hogy hét éve ismeri Li Csi Fenget, aki nemcsak kitűnő tudós, hanem igazi barát is. Aláhúzta, Li Csi Feng tudományos tevékenysége jelentős hatást gyakorolt a mozgásgyógyászatra, továbbá, hogy a tudományos kutatások és a gyakorlat terén elért sikerei mindenki számára példaként kell, hogy szolgáljanak.  

Li Csi Feng először köszönetet mondott mindazoknak, aki tudományos pályáját egyengették: többek között prof. dr. Tihany Józsefnek, a TF Egyetemi Doktori Tanácsa elnökének és prof. dr. Pavlik Gábornak, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék professor emeritusának. A TF új díszdoktora elárulta, élete felét Magyarországon töltötte, és ez idő alatt bőven akadt ideje megismerni a magyar embereket és az ország meghatározó sporttudományi intézményét, a TF-et.

„Ám ami talán ennél is a fontosabb, e díszdoktori címmel a TF azt ismerte el, én vagyok az egyik legjobb szakember a sporttudomány területén, és ezért rendkívül hálás vagyok önöknek. Mindez elegendő erőt ad ahhoz, hogy még nagyobb elánnal folytassam a munkámat” – zárta beszédét Li Csi Feng.

Az ünnepség zárásaként Li Csi Feng, Radák Zsolt, Sterbenz Tamás és Mocsai Lajos együtt leplezte le a TF díszdoktorainak nevét tartalmazó márványtáblát, immáron Li Csi Feng nevével kiegészülve. 

Fotó: Bukfa Kristóf

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!