Együtt a kijelölt úton
2017. június 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. Dr. Hamar Pál lett a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnöke. Egyetemünk rektorhelyettese a közelmúltban elhunyt Istvánfi Csaba professzor úr, korábbi TF-rektor megüresedett helyét vette át, miután a május 28-án megtartott közgyűlésen őt választották meg elnöknek.

Együtt a kijelölt úton Hamar Pál

„Jelentős örökséget veszek át Istvánfi Csabától, s természetesen igyekszem megfelelni a kívánalmaknak – mondta megválasztása kapcsán Hamar Pál. – Harminchét éve tettem be a lábam először a TF-re, azóta ismertem a Professzor urat, aki aztán egyengette az utamat, talán úgy is fogalmazhatok, hogy rajtam tartotta a szemét. Emlékszem, amikor kétezertizenegyben átvettem a professzori kinevezésemet a köztársasági elnök úrtól, másnap reggel Istvánfi Csaba gratulált, és csak ennyit tett hozzá: ugye, megmondtam? Elnökké választásomnak egyébiránt volt előjele: a tavalyi rendes közgyűlésen is az elnökjelöltek között szerepeltem, de erkölcsi kötelességemnek éreztem visszalépni Istvánfi professzor úr javára, aki nem mellesleg huszonhárom éven keresztül volt az MTTOE elnöke.”A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületét – még ha nem is ezen a néven – 1881-ben alapították, mindig is jelentős szerepet töltött, illetve tölt be az egyetemes testkultúra, a magyar sport minden területén. AZ MTTOE vívmányait immár Hamar Pál igyekszik továbbvinni.

„Harminchét tagszervezetből álló civil szervezet, amely regionálisan szerveződik, Budapesten kerületi, vidéken pedig városi szervezetei is vannak – mondta az egyesületről Hamar Pál. – Sokrétű feladatkört lát el, már csak azért is, mert a testnevelő, valamint a gyógytestnevelő tanárok feladata is sokrétű. Gondoljunk csak bele abba, hogy a mindennapos testnevelés bevezetése óta a testnevelő tanárok naponta találkoznak a diákokkal, akikre így nagyobb hatásuk lehet. Egy szó, mint száz, felértékelődött a tantárgy, s ezzel együtt a tanárok jelentősége is, nagyobb lett munkájuk pedagógiai hozzáadott értéke. És azt se felejtsük el, hogy – mint ahogyan arra már számos példa akadt – a testnevelő tanárok akár olimpiai bajnokokat is felfedezhetnek!”

A TF rektorhelyettese aláhúzta: Istvánfi professzor úr, valamint neves elődei kijelölték azt az utat, amelyen tovább kell haladni.

„Csapatban, csapatmunkában gondolkodom. Terveink szerint kibővítjük kapcsolatrendszerünket, szakmai-módszertani konferenciákat rendezünk, bővítjük az elnökség létszámát, valamint tagozatokat, szakbizottságokat alakítunk. Emellett tervezzük egy Dr. Istvánfi Csaba-díj alapítását is” – hangsúlyozta Hamar Pál.

Mi pedig mi mást is tehetnénk hozzá: munkájához egészséget, erőt és kitartást kívánunk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!