Az edző és a környezet szerepe Márton Anita bravúrja kapcsán
2017. augusztus 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem júliusi diplomaosztóján adták át először az Ormai László-díjat. Az elismerést kiérdemlő Eperjesi László a világbajnokságon szerdán fantasztikus ezüstérmet szerző súlylökő, Márton Anita mestere.

Az utolsó dobásával 60 centit javítva szerzett világbajnoki ezüstérmet a szegedi súlylökő, Márton Anita, a londoni atlétikai világbajnokságon. Ennek apropóján szeretnénk rámutatni, hogy mennyire meghatározó egy versenyző eredményességében az edző szellemisége és a sportolót körülvevő környezet.

A Testnevelési Egyetemen, hiszünk ennek a mondatnak a súlyában. 

Az edző és a környezet szerepe Márton Anita bravúrja kapcsán

Márton Anita, aki nem csupán súlylökő, de diszkosz és súlyemelő országos bajnoki címmel is rendelkezik!

Ahogy a bevezetőben említettük: a Magyar Edzők Társasága a Testnevelési Egyetem nyári diplomaátadó ünnepségén adta át az Ormai László-díjat, amelyet a Békéscsabai AC-nél dolgozó szegedi szakember, Márton Anita edzője, Eperjesi László vehetett át. A szakember - mint azt a Lokál Extra Szegednek elmondta - számára is meglepetés volt, hogy elsőként gondoltak rá.

„Én vagyok az országban az egyetlen, akinek ilyen elismerése van. Külön megtisztelőnek tartom, hogy egy szakmai grémium döntött a díj odaítéléséről, alkalmasnak tartottak erre, és én vehettem át ezt a kitüntetést – nyilatkozta a Rióban bronzérmet szerzett súlylökő mestere, aki hozzátette, természetesen Márton Anita teljesítménye sokat nyomott a latban, de a többi versenyzője által elért eredményekre éppen olyan büszkén tekint.”

Úgy folytatta, már látja a következő generációt, amelynek feltörekvő tagjai a jövő nagy bajnokai lehetnek, egyúttal ez az elismerés lendületet és erőt adhat a munka folytatásához.

„Azon fogunk dolgozni a jövőben is, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a versenyzőink, és a lehető legszebb helyezést hozzák el az adott versenyről. Sajnos a mai ifjúság elektronika-központú lett, már a sportot is elektronikusan űzik, így nem egyszerű a dolgunk. Ugyanakkor bármilyen sportpályáról is beszélünk, a fiatalt továbbra is az edző szellemisége, szelleme vonzza le az edzésre.”

A mai kor problémáit is említette tehát Eperjesi László, aki úgy látja, bár az edzői karnak is nagy szerepe van a mai társadalomban, de az otthoni környezet legalább akkora súllyal esik latba, hogy sportszeretővé váljon a mai fiatalság.

„Ha egy kisgyermek azt hallja otthon a szüleitől, hogy utálnak mozogni, futni, akkor lassan egyértelművé válik számára, hogy a mozgás valami rossz dolog. Ezáltal tudtunkon kívül arra ösztönözzük, hogy nem jó sportolni. Aki mögött viszont ott van a megfelelő szülői és edzői háttér is, az biztos, hogy sportolni fog, még ha természetesen nem is lesz mindenkiből olimpiai bajnok. A mozgás öröme mindenki számára fontos, csak meg kell találni, hogy mi a legfontosabb" – ez valakinek az atlétika, de valakinek a futball vagy más sport. Egy biztos, a fiataloknak szükségük van a mozgásra. A gyerek otthon szívhatja magába a sport szeretetét vagy nem szeretetét. Ha felvállalja a szülő, hogy segíti a gyerekét, elviszi a tréningekre, majd hazaviszi, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy valóban sportszerető felnőtté váljon egy fiatal, de ehhez a szülői háttér is elengedhetetlen, hiába dolgozik megfelelően az edző  – zárta a Magyar Edzők Társasága által elismert szakember.”

Eperjesi László hitvallása szerint az edző feladata, hogy neveljen, ehhez pedig mindenképpen példát kell mutatnia. E nélkül a kapcsolat nélkül nem lehet elvárni, hogy a fiatalok megjelenjenek a pályákon és versenyzőkké váljanak – állítja Márton Anita edzője.

forrás: Lokál Extra Szeged

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!