Kazah kapcsolatokkal gazdagodott egyetemünk
2018. március 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Remek kapcsolódási lehetőséggel élt a Testnevelési Egyetem 2018. február 28-án, amikor a Kazah Nagykövetség és a Magyar Rektori Konferencia szervezésében 24 kazah és 25 magyar egyetem rektorának részvételével valósult meg az 1. Kazah-Magyar Rektori Fórum a budapesti Corvinus Egyetemen.

A rendezvényt Dr. Kairat Abdrakhmanov, a Kazah Köztársaság külügyminisztere nyitotta meg az elmúlt évtizedek kazah fejlesztéseinek felvázolásával. A Fórumot megtisztelte jelenlétével Bibigul Asylova, a Kazah Köztársaság oktatási és tudományos miniszterhelyettese is, aki a kazah oktatás-fejlesztési programok bemutatására fókuszált beszédében.

Kazah kapcsolatokkal gazdagodott egyetemünk

A találkozót megelőző nap előkészítő tárgyalások folytak egyetemünkön egy másik kazah partnerrel, az „Sh. Ualikhanov Kokshetau State University”-vel. Mindkét egyetem rendelkezik sport tanári képzéssel és erős elkötelezettséggel bírnak a küzdősportok irányába. A Kokshetau State University jelentős tapasztalattal rendelkezik a természettudományos oktatás és kutatás területén is, mely értékes kapcsolódási pontot jelenthet a hamarosan elkészülő diagnosztikai és élettani laborhálózat számára.

A tárgyalásokon Prof. Abdumutalip Abzhapparovich Abzhapparov Rektor Úr és Bermaganbetova Lyazzat Amangeldinovna, a kazah egyetem nemzetközi együttműködésekért és mobilitási programokért felelős vezetője képviselte a partner intézményt. Említetésre került, hogy a Bolashak program, illetve egy akadémiai mobilitást elősegítő kazah program is anyagi segítséget nyújthat az aktív mobilitás megindításában. Erős érdeklődést mutatott az egyetem a rövid programos képzési portfóliónk irányába is.

Kazah kapcsolatokkal gazdagodott egyetemünk

Örömünkre szolgált, hogy egy együttműködési szándéknyilatkozattal tehettük hivatalossá a kölcsönös szimpátiát. Egy további lehetséges partnert is vendégül láttunk, Dr. Nurseit Baizhanovot, aki a Kazah Oktatási Minisztérium képviseletében érkezett egyetemünkre. Egy kialakítás alatt lévő, a Kazah Állam által alapítandó sportegyetem létrehozásában, szakmai fejlesztésében kívánnak egyetemünk kiemelkedő tapasztalatára, sportnevelés területén szerzett eredményességére alapozni. A fővárosban, Astanában tervezett egyetem jól hasznosíthatná a magyar testnevelő képzés magas színvonalát, nemzetközi elismertségét. A tárgyalások remek lehetőséggel bírnak egyetemünk keleti kapcsolatrendszerének fejlesztésében és kiválóan illeszkedik intézményünk nemzetközesítési stratégiához is.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!