Sporttörténeti pillanat: Újra áll a Magyar Sportcsillagok Fala
2022. május 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ünnepélyes keretek között, óriási médiaérdeklődés mellett, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Vári Attila kézlenyomatát is megörökítve avatták újra a 2015-ös tűzvészben szinte teljesen megsemmisült, de most új helyre költöző Magyar Sportcsillagok Falát.

Sporttörténeti pillanat: Újra áll a Magyar Sportcsillagok Fala

A Magyar Sport Napján a TF nagyelőadója mellett, az Athén terem folyosóján avatták fel a Falat, amely új formájában több mint 80 magyar sporthíresség kéznyomatát őrzi, miközben a megsemmisült ereklyéknek is emléket állít.

Nem túlzás azt állítani, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett modellváltáson átesett egyetem. A Sportcsillagok Falának felavatása ugyanis nem pusztán ünnepség volt, hanem sporttörténelmi pillanat is egyben, hiszen a 2015-ös tűzvészben megsemmisült sportrelikvia – amelynek újjáélesztésében jelentős szerepet játszott Prof. Dr. Mocsai Lajos korábbi rektor és Dr. Geinzwein Ferenc kancellár – végre új, méltó helyre került.

Így aztán nem csoda, hogy negyedórával a 11.45 órakor kezdődött rendezvény előtt már tűt sem lehetett leejteni az Athén nagyelőadó folyosón, ahol a média, illetve a magyar sporttörténet elmúlt 60 évének jeles képviselői – olimpiai, világ- és Európa-bajnokok – gyűltek össze a nem mindennapi eseményre.

Az előzményekről ehelyütt annyit, hogy 1992-ben Mocsai Lajos kezdeményezésére a Hemingway Alapítvány hozta létre a Sportcsillagok Falát, aminek célja az volt, hogy – kézlenyomatok formájában – méltó emléket állítson a magyar élsport még élő, illetve elhunyt kiválóságainak. Az atlétikai csarnok 2015-ös leégésekor azonban jelentősen károsodott a relikvia: egyes kézlenyomatokat sikerült megmenteniük a szakembereknek, másokat viszont nem. A fal sorsát rendező megállapodást 2020 októberében írta alá Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem akkori rektora és George F. Hemingway, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának korábbi tulajdonosa. Azóta számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmesünk örökítette meg újra kézlenyomatát, amelyek a most felavatott Sportcsillagok Falára kerültek ki. Korábban több mint 160 lenyomatot őrzött a fal, az új Sportcsillagok Falán 81 lenyomat mellett a megsemmisült kéznyomatok egy részének darabjai is megtekinthetők.

Az eseményen először prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke mondott beszédet. A TF korábbi rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen nagyszabású esemény csakis a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen történhetett meg.

„Nem is lehetne méltóbb helye a Magyra Sportcsillagok Falának, mint a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, amely csaknem százéves múltra tekint vissza. A TF – egyedülálló módon – a világ legrégebbi testkultúrával és testneveléssel foglalkozó intézménye. Ismételten köszönjük George F. Hemingway-nek, hogy ez a relikvia létrejöhetett. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy kézlenyomat azért is különösen fontos, mert magában hordozza tulajdonosa sorsát és személyiségét is.”

A folytatásban Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szólalt meg, aki emlékeztetett: a Magyar Atlétikai Club 1875. május 6-án rendezte meg első szabadtéri rendezvényét atlétikában és ökölvívásban, ami a magyar sportélet kezdetét jelentette. 2000 óta ezt a dátumot a Magyar Sport Napjának tekintjük. 

„A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és a Magyar Olimpiai Bizottság jóformán nem létezne egymás nélkül, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy csaknem 80 magyar olimpiai bajnok végzett a TF-en, és jelenleg is több olimpikon tanul itt. A MOB és a TF számos közös értéket ápol, mint amilyen az olimpia szellemisége, az olimpiai életjáradék vagy éppen a kettős életpályamodell. Utóbbi számos, a karrierjét éppen befejező sportolónak jelent mentőövet és boldogulást a civil életben” – mondta az elnök.

Végezetül dr. habil. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora – egy rövid beszéd kíséretében, az egyetem új logójával a háttérben – átadta a falat, illetve bemutatta az intézmény új logóját.

„Kifejezetten örülök, hogy olyan helyre került a Magyar Sportcsillagok Fala, ahol az egyetem hallgatói is könnyen láthatják. Nemcsak infrastruktúrában, oktatásban és tartalomban újultunk meg, hanem névben és arculatban is. A logóban elhelyezett szent korona, a babérkoszorú, az egyetem régi főbejárata és alapításának éve az intézmény nevének négy tagját szimbolizálja”– emelte ki a rektor.

A rendezvény végére maradt egy meglepetés: az átadóünnepség zárásaként Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó, valamint Vári Attila kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja is megörökítette kézlenyomatát.

Jelenleg 81 kézlenyomat található a Falon. Ahogy az eseményen elhangzott, ezentúl minden évben a Magyar Sport Napján számos új sportolóval gazdagodhat majd a  Magyar Sportcsillagok Fala. Elnézve a helyszínt megállapítható, van hely bőven, de ismerve a magyar sport eredményességét lehet, hogy sokáig így sem lesz elég.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!