Az elmúlt évtized legnagyobb felmérésben vesz részt a TF
2024. április 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ezerháromszáz ember megkeresésével átfogó, reprezentatív kutatás készül a magyar emberek sportolási szokásairól. A projektben jelentős szerepet vállal a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Társadalomtudományi Tanszéke is.

A magyarok sportolási szokásainak feltérképezésére irányuló, nagymintás közvéleménykutatás indult tavaly a Szabadidősportesemény-szervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) megrendelésére az Aktív Magyarország támogatásával, a TF és az ELTE részvételével.

A felmérés során személyesen kérdeztek meg magyar embereket, mennyit sportolnak, mit csinálnak legszívesebben a szabadidejükben. Az elemzés során a kutatók azt is vizsgálják, számít-e az iskolai végzettség és az anyagi háttér a rendszeres sportolás szempontjából. Várhatóan fény derül arra is, mi tart vissza egyeseket a rendszeres testmozgástól.

A személyes megkeresések az elmúlt év végén történtek, az eredmények vizsgálata és összesítése pedig jelenleg is zajlik. Az adatokat a TF Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország államtitkárság várhatóan a tavasz végén publikálja az eredményeket.

Fontos megjegyeznünk, hogy hasonló témájú és volumenű felmérés legutóbb tíz éve készült Magyarországon, amelyet az Eurobarométer végzett, ezért különösen hangsúlyos, hogy a mostaniban egyetemünk is jelentős szerepet vállal.

Fotó: Getty Images

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!