Rektori látogatás Kairóban
2024. március 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sterbenz Tamás, a TF rektora a Magyar Rektori Konferencia tagjaként Egyiptom fővárosában, Kairóban járt, ahol többedmagával egyebek mellett az ország oktatási rendszerével ismerkedett.

Az 1. Egyiptomi-Magyar Rektori Fórum alkalmából március elején az afrikai ország fővárosába, Kairóba látogatott a TF rektora, prof. dr. Sterbenz Tamás. Az eseményen a 16 fős Magyar Rektori Konferencia (MRK) tagjaként vett részt, és a népes magyar küldöttséggel tartott többek között Borhi Mihály, az ELTE rektora, az MRK elnöke, továbbá a Soproni, a Szegedi és a Debreceni Egyetem rektora, illetve képviselői is.

Rektori látogatás Kairóban 1

Az út során megismerkedett az ország oktatási rendszerével és innovációs ökoszisztémájával, továbbá a delegáció tagjaként találkozott Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, aki az egyiptomi Felsőoktatási és Kutatási Minisztériumba kísérte el a magyar küldöttséget.

Ennek során az MRK ott lévő képviselőit az ország felsőoktatásáért és tudományos kutatásokért felelős minisztere, Mohamed Ajmán Asúr, továbbá Egyiptom elnöke, Abdel-Fattáh esz-Szíszi is fogadta, aki remek kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az egyiptomi fél szeretne egy magyar egyetemi kampuszt létesíteni az észak-afrikai országban, erről azonban még folynak az egyeztetések.

Rektori látogatás Kairóban 3

A sűrű program során Sterbenz Tamás megbeszélést folytatott Mohamed Idrissz egyiptomi üzletemberrel is, aki a találkozón édesapját, az Egyiptomi Olimpiai Bizottság és az Egyiptomi Úszószövetség elnökét, a Nemzetközi Úszószövetség elnökségi tagját, Jasszer Mohamed Ibrahim Idrisszt képviselte. A felek egy rövidebb, három hónapos, több sportágat is felölelő közös kurzus itthoni elindításáról egyeztettek. A projekt előkészítésében óriási szerepet vállalt Lukács Dénes Egyiptomban is elismert vízilabdaedző, egyetemünk szövetségi kapcsolatokért felelős szakértője. Örömteli, hogy a kapcsolat Egyiptommal újabb kapukat nyithat meg nemcsak más afrikai, hanem közel-keleti országok felé is.

Fotó: mrk.hu

Rektori látogatás Kairóban 2

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!