Ingyenes 3D múzeum a halhatatlanokról
2024. február 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyarországon egyedülálló 3D múzeum nyílt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete gondozásában. A tárlatba több korábbi TF-es és TFSE-és sportoló, illetve szakember is bekerült.

A virtuális tárlat az egyesület tagjainak életrajzát és relikviáit mutatja be. Olyan olimpiai, világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg, mint a tornász Keleti Ágnesé és Magyar Zoltáné, a vízilabdázó Faragó Tamásé és Kásás Tamásé, s a közönség bepillantást nyerhet többek között a sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit, a birkózó Hegedüs Csaba vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea sportolói pályafutásába.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének több tagja is szorosan kötődik a TF-hez vagy a TFSE-hez. A kétszeres olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál egyetemünk oktatója, az ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnes a TFSE versenyzője volt, az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmet nyert kajakos Vaskuti István 1986-ban a TF-en szerzett szakedzői diplomát, miképp az 1972-es müncheni olimpia aranyérmes birkózója, dr. Hegedűs Csaba is, aki 1974-ben vette kézhez szakedzői oklevelét.   

A tárlat újszerű módon mutatja be a relikviákat, a sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte „kézbe vehetők”, elforgathatók, körbejárhatók – ehhez hasonló feldolgozás Magyarországon eddig nem volt. A 3D múzeum két épületből áll, az élő legendák és az angyalok tornyából. Mindenkinek külön szintje van az adott toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett. Nagy Tímea, az egyesület elnöke kiemelte: a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve igyekeznek megmutatni a különböző generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak.

„Nagy munkát végeztünk, egyedülállót álmodtunk. Elkészült a mű, most kirakjuk a nagyközönség elé, reméljük, jól fogadja” – mondta hétfőn az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában a kétszeres olimpiai bajnok vívó, hozzátéve, hogy minden érintett maga rendezte be a róla szóló tárlatrészt.

„Remélem, a virtuális térben sokakhoz eljutnak ezek az információk, és ha van rá lehetőségük, élőben is találkoznak velünk” – fogalmazott a nyolcszoros sakkolimpikon, kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit, aki szerint látványos, inspiráló a kiállítás.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai − akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben − folyamatosan járják az országot és pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a küldetést egészíti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet és hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé.

A virtuális múzeum ingyenes, ITT érhető el.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete az idén ünnepli alapítása 33. évfordulóját, tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc, Vaskuti István

Halhatatlan legendák: Albert Flórián, Bozsik József, Buzánszky Jenő, Csák Ibolya, Elek Ilona, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gerevich Aladár, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Hajós Alfréd, Hidegkuti Nándor, Kárpáti György, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kozma István, Kulcsár Győző, Papp László, Polyák Imre, Puskás Ferenc, Sándor Károly, Sidó Ferenc, Székely Éva, Wichmann Tamás, Zsivotzky Gyula

Forrás: Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!