Sikerrel zárult az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciája
2023. június 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Négy napon át több mint 50 európai egyetem 120 kutatója és PhD-hallgatója élvezhette egyetemünk vendégszeretetét az Európai Sportszociológiai Társaság (EASS) éves konferenciáján, az EASS2023 Budapesten.

Kétezer-huszonhárom május 30. és június 2. között a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adott otthont az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciájának, az EASS2023 Budapestnek, amely az „Átalakuló sport – átalakuló európai társadalmak” (Transitioning sport – Transitioning European societies) címet viselte.

Sikerrel zárult az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciája 3

Egyetemünk szerepe nemcsak abban merült ki, hogy helyszínéül szolgált az európai és a globális társadalomtudományi közösség egyik legnagyobb és legrangosabb seregszemléjének, a szervezet elnökségében ugyanis helyet foglalt dr. Perényi Szilvia, a Sportmenedzsment Tanszék docense, az EASS bővített elnökségégének tagja, a konferencia ülnöke és az esemény szervezője.

Szintén a TF-es „vonalat” erősítette dr. Dóczi Tamás, a Társadalomtudományi Tanszék docense, a rendezvény másik ülnöke, prof. dr. Koller Ákos, a Tudományos Tanács elnöke, illetve az eseményen előadóként megjelent TF-es oktatók is. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy az Európai Sportszociológiai Társaság egyik alapító tagját, Földesiné Szabó Gyöngyi professor emeritát, a TF Társadalomtudományi Tanszékének nyugalmazott oktatóját az EASS elnöksége örökös tiszteletbeli tagjává választotta.

Az esemény nyitónapján, kedden került sor „A publikálás új trendjei és gyakorlata a tudományos folyóiratokban” című kerekasztal-beszélgetésre, amelyen megszólalt Monika Piątkowska (Physical Culture and Sport Studies and Research, PCSSR), Adam B. Evans (European Journal of Sports Science, EJSS) szerkesztők, valamint a Sport Research International (SPRINT, korábban TST) képviseletében prof. dr. Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem emeritus professzora is. 

Sikerrel zárult az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciája

A folytatásban szerdán és csütörtökön a szekcióké és a plenáris üléseké volt a főszerep. Ami a számokat illeti, szintén hatalmas sikerről számolhatunk be, hiszen az EASS2023 Budapest konferencia igencsak jelentős nemzetközi érdeklődés mellett zajlott. A négynapos eseményre összesen 120 egyetemi kutató és PhD-hallgató érkezett több mint 50 különböző európai felsőoktatási intézményből. A rendezvény programkínálatának meglehetős gazdagságára remek bizonyíték, hogy a 32 párhuzamos szekcióban több mint 100 előadás közül választhattak a résztvevők.

A konferencia két kiemelt vitaindító előadást is meghallgathattak a résztvevők. Dunja Antunovic, a Minnesota Egyetem kutatója „What is Still “New” about Social Media? The Importance of Sociology of Sport in Research on Mediatization”, míg Petroczi Andrea, a Kingston University London egyetem szakértője „What do we know about (the wicked problem of) doping in sport?” címmel tartott prezentációt.

Az utolsó, pénteki napra is bőven maradtak szekcióelőadások, ám az igazi meglepetés a nap végére maradt. A záró program keretében, prof. dr. Sterbenz Tamás rektor üzenetét követően átadták a Fiatal kutató-díjat (Young Research Award, YRA) Hanna Vehmas, az EASS elnökének ülnökletével. Az egyéves EJSS-előfizetést, továbbá az 500 eurós jutalmat Federico Genovesi, az Ulsteri Egyetem (UK) doktorandusza kapta a „Spaces of Football and Belonging in Italy: People Seeking Asylum’s Resistance of Liminality Through Involvement in Solidarity Grassroots Football” című pályamunkájával. Kristina Orszaghova, a prágai Károly Egyetemről elismerő oklevelet kapott a „Listening to Boxing Hearts and Beats: Analysing Boxing (Through) Soundscapes” című pályamunkájáért.

Végezetül ne menjünk el szó nélkül a csodás kiegészítő programok mellett sem! Ilyen volt például a keddi várséta, a Nemzeti Táncszínházban megtartott magyar táncest, a Duna Aréna és a Nemzeti Atlétikai Központ sportlétesítmény-túrák, a szentendrei városnéző- és borkóstoló-kirándulás, a budapesti séta a Parlament, a Szent István-bazilika és a Hősök tere környékén vagy éppen a konferencia zenés-táncos záró vacsorája.

„Az esemény résztvevői örömmel látogattak el Budapestre, és a végén széles mosollyal távoztak, abban bízva, hogy ez a tudományos kutatói közösség erősödik, és újra találkozik a 2024-es madridi konferencián” – mondta Hanna Vehmas, az EASS új elnöke.

A rendezvény fővédnöke Sterbenz Tamás, a TF rektora és Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője volt.

Az angol nyelvű konferencia programját ide kattintva tölthetjük le.

Fotó: Csortos Máté

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!