Magyar tagokkal bővült az IASP globális hálózata
2022. szeptember 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az első magyarországi tudományos és innovációs parkokkal bővült a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége (International Association of Science Parks and Areas of Innovation, IASP).

Magyar tagokkal bővült az IASP globális hálózata

Az IASP igazgatósága spanyolországi központjában döntött az Óbudai Egyetem, a Sport Life Science Park és a Soproni Egyetem felvételi kérelméről.

A 2022 áprilisában Budapesten megrendezett Európai divízióülést követően újabb történelmi mérföldkő a magyar innovációs ökoszisztémában, hogy az IPE 2017-es szervezeti tagságát követően 2022 szeptemberétől három hazai tudományos és innovációs park vált a szervezet tagjává.

Az Óbudai Egyetem az első magyar egyetem a szervezetben, amely egyedülálló módon három városban üzemeltet tudományos és innovációs parkot: Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari, Zsámbékon pedig jövőipari innovációs profillal.

A fejlesztések középpontjában a kutatási infrastruktúra és a piacorientált inkubáció szinergiája áll, amely hosszú távon biztosítja az egyetemi tudás hasznosítását és az ökoszisztéma fenntarthatóságát.

A Testnevelési Egyetemért Alapítvány által alapított Sport Life Science Park Nonprofit Kft. az első magyar egyetemi science park, amely új parkok számára létrehozott Affiliate tagságot szerezte meg, amivel a sport- és az élettudomány európai tudásközpontjává válhat. 

Az SLSP inkubációs programja jelenleg 103 innovatív fejlesztést menedzsel, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói, kutatói, oktatói és az innovációs szolgáltatásokat igénybe vevő piaci szereplők számára kínálva ösztönző platformot.

A Soproni Egyetem és a TAEG Zrt. tervezte Faipari és Erdészeti Tudományos és Innovációs Park az első, egyetemi-vállalati konzorciumban létrejött Science Park Magyarországon, amely két stratégiai ágazatban is rendelkezik a környezeti és az üzleti fenntarthatóságot hosszú távon biztosító kompetenciákkal.

A Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének nevében Mórucz Norbert, a szervezet elnöke és dr. Dávid Roland stratégiai igazgató gratulált mindhárom intézmény vezetőinek.

A 12 éve megkezdett szakmai munka során a nemzetközi példák és a sikeres üzleti modellek adaptálása Magyarországon eredményes, a nemzetközi szervezet és a közösség elismerése pedig hiteles fokmérője a magyar modell megvalósításának – hangsúlyozták a szakemberek.

Az IASP 2022. szeptember 27-30. között tartja éves közgyűlését a spanyolországi Sevillában, ahol az új tagok vezető ünnepélyes keretek között vehetik át a tagsági dokumentumokat. A nemzetközi konferencián kilencfős magyar delegáció vesz részt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!