TF-esek Erdélyben
2017. április 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2017-es esztendőben március 29-től április 1-ig, immáron 24. alkalommal került megrendezésre Marosvásárhelyen a magyar nyelvű nemzetközi Tudományos Diákköri Konferencia. A neves esemény idén is a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) hallgatóinak önálló szervezésében  került lebonyolításra. A konferencia az egyedüli olyan rendezvény az erdélyi orvosképzésben, ahol a hallgatók anyanyelvükön, magyarul mutathatják be tudományos munkáikat, illetve mérhetik össze tudásukat.

Az esemény színvonalát tovább emeli, hogy a világ minden pontján szétszóródott híres magyar kutatók, professzorok részvételével az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés jelentős szakmai támogatást tudhat magának. Többek között, Prof. Garami Zsolt, Dr. Khoor András, USA-ból, Dr. Kulcsár Zsolt, Svájcból, Prof. Merkely Béla Budapestről, Prof Benedek, Marosvásárhelyről, vettek részt.

Az anyaországgal való kiváló nemzetközi kapcsolatokat mutatja, hogy minden évben számos itthoni orvos, fogorvos, gyógyszerészhallgató utazott a neves eseményre előadóként. Az idén a 293 előadásból 78 előadást magyarországi hallgatók mutattak be.

TF-esek Erdélyben (A XXIV. Tudományos Diákköri Konferencia, Marosvásárhely)

 A megnyitó ünnepség a nagyelőadóban.

A konferencia szervezésébe több mint 100 diák vett részt, akik számos feladatot láttak el. Többek között minden meghívott előadó mellé rendeltek egy kísérő diákot, aki a kapcsolattartást, fuvarozást, idegenvezetést a konferencia teljes időtartama alatt ellátta. (a miénk Rus Tamás volt akinek innen is köszönjük kiváló munkáját). Az előadások és a programok példamutatóan kerültek lebonyolításra. Az előadások iránti hatalmas  érdeklődést jól mutatja, hogy az előadótermeket a hallgatóság teletöltötte. Az előadások nemzetközi színvonalúak voltak, és számos díj került kiosztásra, amelyek a fiatalok magyarországi OTDK konferencián való részvételét is támogatják.

A Testnevelési Egyetem a marosvásárhelyi nemzetközi konferencián 2010-ben már képviseltette magát két akkori hallgatóval, akik azóta a TF oktatói, Bosnyák Edit és Trájer Emese személyében. Idén ismét képviseltette magát e neves eseményen a TF: Prof. Dr. Koller Ákos az MTA doktora, a TF Tudományos Tanácsának Elnöke „Az agyi vérkeringés autóregulációjának új koncepciója” - mely sportolás hatására jelentősen megváltozik - című előadásával aratott sikert, míg egyetemünk másik képviselője Uhlár Ádám testnevelő-gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szakos hallgató, a Gyógytorna és Sporttudomány szekcióban megtartott, „A koffein és taurin együttes hatása a sportolói teljesítményre” című terhelésélettani előadását tapsolták meg.

TF-esek Erdélyben (A XXIV. Tudományos Diákköri Konferencia, Marosvásárhely)

Koller Ákos és Uhlár Ádám

Egyetemünk részvételét a szervezőbizottság nagy örömmel fogadta, és jövőre nagyobb létszámban várják vissza intézményünk hallgatóit.  Az MMDSZ elnökségével kialakított baráti viszony utat nyithat egy komolyabb szakmai együttműködés előtt is. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem oktatóival folytatott beszélgetések rámutattak a képző intézmények közötti hasonló képzési tartalmakra is, melyekről érdekfeszítő konzultáció alakult ki.

TF-esek Erdélyben (A XXIV. Tudományos Diákköri Konferencia, Marosvásárhely)

A Marosvásárhelyi Egyetem oktatói, Dr. Faar Anikó (táplákozástudománnyal foglalkozó szakember) és Dr. Szabó István (kardiológus) társaságában.

A szakmai munka mellett szerencsére maradt idő a város magyar örökségeinek, emlékeinek bejárására is. A székelyudvarhelyi kirándulás nem várt fordulatot vett, mikor a magyar református gimnáziumhoz érve egy erdélyi magyar testnevelő tanárral, Vass Imrével hozta össze kéttagú küldöttségünket az élet. A tanár úr a bemutatkozás után körbevezetett minket az impozáns, 1670-es években alapított református gimnázium régi és új épületeiben. Útközben meglátogattuk Erdély nagy írójának, Tamási Áronnak szülőfaluját, Farkaslakát, aki később itt lakott az Alkotás utca elején, s a házon még ma is márványtábla emlékezik meg erről.

Kétfős csapatunk jelentős szakmai feltöltődéssel, és életre szóló élményekkel tért haza Magyarországra. A konferencia lezárult, de reméljük, hogy a szakmai kapcsolataink nem, és jelenlétünk egy fontos lépés volt a TF és az erdélyi szakmai együttműködés további erősítésében.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!